ŞİRİNCE VE AKŞAM PAZARI KONUSU
Esnafın gündeminde Selçuk çarşı merkezinde muhtelif yerlere sıklıkla kurulan ve Şirince Köyüne de kurulmak istenilen bir çeşit pazar var. Bir çeşit pazar diyorum çünkü tanımını yapmakta zorlanıyorum. Akşam pazarı desem değil, çünkü genelde gün boyu açık. Kadın el emeği pazarı desem başta öyleydi ama şimdi maşallah gıda çarşısına döndü. Baştan söyleyim, senede birkaç defa önemli gün ve bayramlarda bu tür el emeği pazarları ve kermeslerin açılmasına hiç bir esnaf tepki göstermez aksine son derece anlayışla yaklaşılır. Ama bizim konumuz bu şekilde gelişmediği için esnaflarda haklı tepkilerini yüksek sesle belli etmeye başladılar. Belediye yöneticilerinin “Kadın El Emeği Pazarı” dediği bu pazar nedir ne değildir vede esnafın tepkisi haklımı yoksa yersiz mi hep beraber inceleyelim.
BU İLK DEĞİL
Daha önce diğer heryerde olduğu gibi belli günler bu tür pazar ve kermeslere izin verilirdi ve kimsede rahatsız olmazdı. Fakat ilçemize yerel yönetimi elinde tutan AKP’li belediye yönetimi işe alımlar yaparak beklentisi olanları tatmin edememiş olacakki birde pazarlar kurup tezgahlar verip adına “Kadın El Emeği Pazarı” diyerek ilçedeki sıkıntılı vatandaşlara bir gelircik yaratmak istemiş. Pazarın günleri uzadı, saatleri genişledi, yeri değişti derken başta sessiz kalan esnaf “ne oluyor” demeye başladı. Bizde esnafımızın talebi üzerine Kaymakamlık, Belediye ve Tarım ilçe müdürlüğüne odamız üzerinden resmi yazı yolladık. Öyle böyle derken sezon bitti hava soğudu pazarda o dönem için rafa kalktı. Daha ilçe merkezinde kurulan pazar ile ilgili net bir karar yokken bir haberde Şirince Köyümüzden geldi.
SIRADA ŞİRİNCE VARMIŞ
Duyduk ki meşhur “Kadın El Emeği Pazarı” köyede kurulacakmış. SESO Başkanımız Hayri Güller “durun bakalım sormadan etmeden fikir yürütmeyelim” diyerek bir başkan yardımcısına telefon ile ulaştı. Konu hakkında tam yetkili belediye yöneticisi böyle bir düşüncenin olduğunu ama sonucun tam belli olmadığını söyledi. Üstüne birde “sizle ne ilgisi var biz karar verirsek kurarız” demeye getirerek bizi sorduğumuza pişman etti. Hayri başkan kırılsada sakin karşıladı ve “biz en iyisi Şirince esnafımıza soralım diyerek” bizleri köyde bir araya topladı. Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Denetim Kurulu Başkanı ve Şirince Esnaf Temsilcisi Gerçek İşçen, Başkan Vekili olarak ben Özgür Aydoğan ve Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Güller tek tek esnafları dolaşıp “siz böyle birşey duydunuz mu” diyerek konunun gerçekliğini anlamaya çalıştık. Neredeyse bütün esnaf konudan bizden önce haberdar olmuştu. Hatta biz gelmesek kendi aralarında imza toplayıp belediye önünde toplanmayı düşündüklerini bile söylediler. Belliki bir belediye yöneticisi önden yoklama amaçlı konuyu esnafa çıtlatmış tansiyonu ölçmek istemişti. Bu hamle bile son haddine gelen esnafın tepkisini çekmeye yetmişti. Biz köydeki haklı tepkiyi görünce görevimizi yapıp esnafın talebini belirten dilekçeye imzaları almaya başladık. İşler imza toplama aşamasına kadar gelince yardımcısı bize “sizinle ne alakası var” diyen Belediye’nin tavrı birden değişti ve Sayın Belediye Başkanı SESO Başkanımız Hayri Güller’i arayarak söz konusu pazarı kurmayacaklarını iletti.
BELEDİYE YÖNETİMİNE NASIL GÜVENECEĞİZ?
Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek olduğundan belediye yönetiminin bu pazardan vazgeçmesini olumlu karşıladık. Oh ne güzel bu iş tatlıya bağlandı derken kulağımıza dedikodular gelmeye başladı. Duydukki sayın başkan kendisine bu konuyu soranlara “ben böyle bir beyanat vermedim, kesinlikle pazar falan açmayacağız. Hayri başkan seçimler yaklaştığı için bu konuyu malzeme yapıyor” şeklinde cevaplar ile işin içinden çıkmaya çalışıyormuş. Madem öyle sorularımı sıralıyorum;
- Şirince esnafı bu pazarı kafasından mı uydurdu?
- Madem böyle bir düşünce yoktu neden yardımcınız net şekilde hayır demedi?
- Yönetim böyle önemli bir konuda ayrı ayrımı hareket ediyor yoksa kimsenin birbirinden haberimi yok?
- İmza olayından sonra arayarak pazarın kurulmayacağını bildirip bunu imza toplamamızdan önce yapılmış bir görüşme gibi sunmanız doğru mu?
- Seçildiğiniz günden bu güne yaptığınız her etkinliğe destek verip siyasi davranmayan SESO yönetimini siyaset yapmakla suçlamak hak mı?
- Bize ayrı kapınıza gelen esnafa ayrı konuşursanız birbirimize nasıl güveneceğiz?
SON SÖZÜM ŞİRİNCE BU PAZARI KURDURMADI-KURDURMAYACAK!
Oh ne ala. Bir yoklama yap baktın olmuyor yok öyle birşey diyerek işin içinden çık. Üstüne bide bizi suçla. Kimse kusura bakmasın ama genel başarısızlığı bu tür küçük olanaklar sağlayarak telafi etmek mümkün de değil, doğru da değil. Esnaf kötü bir turizm sezonu geçirdi. Ramazan ayı durgunluğu ve seçim sessizliği eklenince Şirince esnafı zor bir döneme girdi. Dolayısı ile Selçuk ve Şirince Esnafı bu pazarlardan haklı olarak rahatsız oldu. Esnaf vergi ödesin, stopaj ödesin, kira ödesin, muhasebe ödesin, oda aidatı ödesin, sicil müdürlüğüne ödesin, işgaliye ödesin, tabela vergisi ödesin, katı atık parası ödesin, TAPDK ödesin, iş güvenliğine ödesin, ödesin ödesin ödesin.. Sonra sen kalk bir pazar kur. Benim paramla aldığın gölgelikleri sırala. Elektriğide bağla nasılsa bizden gidiyor. Sonra kalk benden bu tezgahlarla rekabet etmemi yada göz yummamı bekle. Bu tezgahlar birkaç gün kurulan masumane kermesler olmaktan çıkmıştır. Bunuda bilmeyen yoktur. Bolca gıda satılan bu tezgahlarda duranlar hijyen eğitimi aldımı, ustalık belgesi olan var mı? Kaç tanesi vergi dairesine ve meslek odalarına kayıtlı? Tarım ilçe müdürlüğü burada satılan ürünleri denetliyor mu? Vergi dairesi bu insanların kazançlarını vergilendiriyor mu? Benim esnafımı vergi ve ödenti yağmuruna tutulsun, siyasi kaygılarla olmadık bir işe giriş sonrada bizi siyaset yapmakla suçla. Oh ne ala memleket. Hadi konuya vakıf olmayan birkaç kişi inandı diyelim, peki Şirince veya Selçuk esnafı ne olup bittiğini bilmiyor mu sanıyorsunuz?