Hayal dünyası işte.
İnsan hayal etmeden duramıyor.instagramda bir grubum var ve bu gurupta kooperatifler,kooperatif işletmecileri var.%70 de kadın .Recel yapıyorlar, turşu yapıyorlar,Enginar satan bi kooperatif var talepleri karşılayamadığı için sayfasını yorumlara kapattı. 2019 da 7000 şişe turşu sattılar.Acaba diyorum hayal etmeye devam mı etsek?.Gökçealan olarak İlk hayal etmeye 1.osmanca üzüm festivalinde başlamıştık.O zaman ki köşe yazımda "Un var,yağ var,şeker var bu helva niye olmuyor"diye bir yazı yazmıştım.Evet o zaman hayaldi.Festival bir hayaldi. Hep hayaldi bunlar ama gerçek oldu.Şimdi sıkı durun!Beraber bir hayal kuracağız.Bir kooperatif düşünün bu kooperatif bünyesinde mükemmel bir meyve suyu ve meyve işleme tesisi var."efendim olmaz bu köyde böyle şeyler"nasıl olmaz.Bal gibi olur.Örneği var işte.Adamlar 3'5 milyon litreden 8'5 milyon litre ye çıkma planları yapıyor.Bu fabrika Gökçealan köyünde,niye olmasın.Tabi Gökcealanlı yaparsa olmaaaaz ama dışardan biri yaparsa olur. "efendim yer yok"Çarpılırsınız valla Allah taş eder.Çakal deresinden girin Akçaalan yoluna doğru,2 Yılda devasa moloz dağları oluşturulan,Gökçealanın utanç alanı var.Onu geçtim eski top sahası var eski diyorum çünkü şu anda berbat bir durumda.Asfaltı kazdılar oraya döktüler,sokak taşlarını kazıdılar oraya döktüler,elektrik direklerini söktüler oraya attılar.Gökçealanın spor alanıydı utanç alanı oldu.
Kooperatifleşmenin ne kadar önemli olduğunu aslında anlamamız gerek köyümüzde var ve nerelere su ulaştırdığını görüyorsunuz.Binlerce metre boru döşeyip 100 lerce dönüm araziyi su ile buluşturuldu.İşte en büyük örneği.
Arkadaş lar köyümüzün, köylülerimiz tarafından oluşturulacak,içine meyve suyu ve meyve işletim tesisi bulunan bir oluşuma ihtiyacı var.Bu tesis bünyesinde bütün üzüm kamyonların bu kurulacak oluşum kontrolünde, kontrollü bir alanda,faaliyet göstermelerini sağlamak ,ve bu sektöre iyi bir lojistik hazırlamak lazım. Mesela Torku 50 tır üzüm alacağı na 5 tır üzüm suyu alır. Üzümlerimiz sadece sofralık alanda değil pekmez,şıra, kurutma,meyve suyu gibi gibi alanlarda da iddialı olması gerektiğine inanıyorum.Yılda 12bin ton üzüm işlenecek ve yaklaşık 18 ile 20 trilyon(eski para ile)para girdisi olacak ve o yerleşimde bu tür hayaller kurulmayacak.Olur olur bal gibi olur.Neyse; Benimkide bi hayal işte.