• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

İzmir'de 'Hobi Bahçeleri' çıkmazı

Bakanlık 'yıkın' diyor, satış fiyatları dudak uçuklatıyor!

Hande TURAN-EGE’YE BAKIŞ/ İzmir Menderes'te, 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünerek, kurulan ve kooperatiflere üye olanlara noter aracılığıyla hisse satışı yapılan tarım alanlarının üzerindeki irili ufaklı yapılar için yıkım kararı alındı. Pandemi ve İzmir depreminden sonra şehirden uzaklaştıklarını söyleyen bir grup, yerleşimin girişini araçlarıyla kapattı. Hobi bahçesi sahipleri, yıkım ekiplerini beklerken, mahkemenin yıkımı sonlandırmaya yönelik yürütmeyi durdurma kararı aldığı öğrenildi.


Konuyla ilgili Menderes, Buca ve Kemalpaşa başta olmak üzere İzmir’in birçok yerinde yaşanan Hobi Bahçeleri sorununu dile getiren Belediye Başkanları, Valilikten gelen yazı üzerine ‘kesin yıkım’ kararının alındığını, yıkılmaması durumunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıkım gerçekleştirileceğini ve yıkım masraflarının yüzde 100’den fazlasının belediyelerden tahsis edileceğini ifade etmişlerdi. Belediyelerden yapılan açıklamalarda vatandaşlara yasal olmayan hiçbir işlemde bulunmamaları konusunda uyarıda bulunulmuş ve hobi bahçelerine itibar edilmemesi noktasında çağrı yapılmıştı.

Tüm bu uyarıların yapılmasına rağmen İzmir’in kırsal alanlarında hala tarım arazileri ‘Satılık Hobi Bahçeleri’ başlığı altında satışa çıkarılmış durumda. Gayrimenkul, vasıta, alışveriş ürünleri ve hizmetler gibi birçok kategoride ilan ve e-ticaret işlemlerinin yapıldığı online platform olan sahibinden.com sitesinde yer alan ilanlarda 16,500 TL’den başlayan fiyatlar 2 trilyona kadar çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıkım gerçekleştirileceği kararının olmasına karşın, Kemalpaşa, Tire, Menemen, Seferihisar, Ödemiş, Selçuk, Bayındır, Bergama, Torbalı, Aliağa, Menderes, Buca, Foça, Karaburun, Bornova, Urla gibi İzmir'in neredeyse tüm ilçelerinde halen satışı yapılan Hobi Bahçelerinin akıbetinin ne olacağı ise belirsiz.
YASA UYGULANACAK

Hobi bahçeleriyle ilgili çıkan kanun sonrası Valilik tarafından gerekli işlemlerin yapılmasının istendiğini belirten Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Bizim ilçemizde 5 bine yakın hobi bahçesi var. En çok hobi bahçesinin olduğu ilçelerden bir tanesiyiz. Valilikten gelen yazı üzerine ilçemizde bulunan hobi bahçelerine ceza kesmek zorunda kaldık. Şimdi de yıkıma başlayacağız. Hobi bahçeleri konusunda hiçbir şekilde taviz verilmiyor. Eğer bunu yapmazsak Valilik tarafından soruşturma açılacak. Bize gönderilen yazıda hiçbir şekilde bahane üretilmemesi ve yıkımların gerçekleştirilmesi isteniyor. Kanunda bunu söylüyor zaten. Hakkında yıkım kararı olan yapıları yıkmazsak eğer Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıkım gerçekleştirilecek ve yıkım masrafları yüzde 100 fazlası ile belediyelerden alınacak. Hal böyle olunca biz de hobi bahçelerini yıkıma sevk etmek zorunda kaldık, önümüzdeki aylarda bu yapılar planlı şekilde, program dahilinde yıkılacak. Vatandaşlarımızın da hobi bahçelerine itibar etmemesini istiyoruz. Lütfen bu konuda dikkatli olsunlar” şeklinde açıklama yapmıştı.
UMUTLARINIZI YEŞİL DÜŞMANLARINA BAĞLAMAYIN


Buca Belediyesi’ de Kaynaklar bölgesi başta olmak üzere kırsal bölgelerde artan imar affı fırsatçılarına karşı “Talana Ortak Olmayın” başlıklı uyarı yazıları asarak vatandaşları uyarmış ve yaptığı açıklamada, “1 Ocak 2018’den itibaren imal edilen; kaçak yapı (düğün salonları, kafeteryalar, iş yerleri, konutlar, tarımsal amaçlı konutlar v.b.) yapan kişilere idari para cezası uygulanmakta, imar kirliliğine sebebiyet nedeniyle de Türk Ceza Kanunu’nun 184/1 maddesi gereğince suç duyurusunda bulunulmaktadır. Kaçak yapı için ise de yıkım kararı verilmektedir” ifadelerine yer verilmişti.  Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Bizim bu bölge ile ilgili talimatımız çok açık ve net. Kaynaklar bölgesine herhangi bir yapı yapmayı kimse düşünmesin. Hobi bahçesi  adı altında yapılan reklamlara da itibar etmesin. Ekiplerimiz, gece gündüz demeden havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor. Kaçak yapılara karşı yargı yoluyla ne gerekiyorsa yapıp gereken cezai işlemleri uygulayacağız. Bu arazileri yeniden yeşille buluşturacağız. Doğa düşmanları burada yaptıkları kaçak yapılara hemşerilerimizi de ortak etmeye çalışıyor. Onların umutlarından kar sağlamaya çalışıyor. Buradan bir kez daha uyarıyorum. Bu suça ortak olmayın; umutlarınızı yeşil düşmanlarına bağlamayın. Doğa katillerine tavizimiz yok” demişti.
“KARAR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE AİT”

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da yasalara göre Hobi Bahçesi ve 2B arazilerinde inşası yasal olmayan yapıların, belediyeler tarafından yıkımının zorunlu olduğunu açıkladı. Vatandaşa çağrı yapan Karakayalı, vatandaşlara yasal olmayan hiçbir işlemde bulunmamaları konusunda uyarılarda bulundu.  Kararın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verildiğini ifade eden Başkan Karakayalı “Ben kanun ne derse onu yaparım. Çünkü kanunlar ve devlet, yasalara uyulmadığı takdirde belediyemize yaptırım uygulayacağını söylüyor” şeklinde açıklamalar yapmıştı.


“İMAR BARIŞINDAN YARARLANMALARI DA YASAL DEĞİL”

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, İzmir'de de son günlerde tartışmalara neden olan hobi bahçelerinin yıkım kararıyla ilgili ”Hobi bahçelerini yıkmak neyi çözecek?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yıldırım yazısında, “Kurulan hobi bahçelerinin çok büyük bölümü tarım arazisi üzerinde. Yani daha önce tarımsal üretim yapılan araziler çiftçiden satın alınarak parça parça hobi bahçesine dönüştürülerek satılmış. Tarım arazileri yağmalanmış. Çiftçi üretim yapmakta zorlandığı için ona biraz yüksek para önerene tarlasını satmış. Bu iş için kooperatifler kurulmuş. Emlak şirketleri devreye girmiş. Bazı köylerde muhtarlar emlak komisyoncusu gibi arazileri pazarlamış. Noter kanalıyla satışlar yapılmış. Hobi bahçelerinin bulunduğu alanlar tapuda hala tarım arazisi görünüyor. Yasalara göre bazı küçük istisnalar dışında tarım arazisine konut, inşaat yapımı yasak. Bu nedenle hobi bahçelerinin çok büyük bölümü yasadışı, kaçak yapılar. Tarım alanlarına yapı izni verilmediği için çıkarılan imar barışından yararlanmaları da aslında yasal değil” ifadelerine yer vermişti.

Ayrıca Yıldırım, yazısında Hobi Bahçelerinin sahiplerinin ifadelerine de yer vermişti.

"Kooperatif kurulurken Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınıyor. Onlar da "siz kooperatif olarak nerede yapı yapacaksınız, yapacağınız alan tarım arazisi" diye hiçbir uyarıda bulunmadan izin veriyor.

Kooperatif araziyi aldıktan sonra yapı işine başlıyor şantiye elektriği alıyor. Yine kimse "burada şantiye olmaz burası tarla" demiyor. Biz hala şantiye elektriği kullanıyoruz.

İmar Yasası’na göre gelip mühürleyebilirlerdi. Bu da yapılmadı. Encümen kararı ile ceza yazılıyor. Burada 15 bin lira ceza kesilen hobi bahçe sahipleri var.

Biz 2018’de evi aldık. 2017’de imar barışını düzenleyen yasa çıkmıştı. İmar Barışı ne için yapılır? İmarlı bir yere kaçak yapı yaparsanız bununla ilgili af çıkarılıyor. Hobi bahçeleri tarım arazisine yapılmış. Zaten imar yasak. İmar yasağı olan yere imar barışı nasıl uygulanacak? İmar yasağı olan yere imar barışı olmaz. Bu nedenle başvurmadık. Tarım Bakanlığı da imar barışına karşı.

Geldiğimiz noktada bize deniliyor ki, hobi bahçenizi yıkacağız. Bizim hiç bir suçumuz yok. Bu bahçeler yapılırken kimse ses çıkarmamış, yasalar uygulanmamış şimdi cezası bize kesiliyor.”

 https://www.egeyebakis.com/izmir-de-hobi-bahceleri-cikmazi-bakanlik-yikin-diyor-satis-fiyatlari-dudak-ucuklatiyor/55466/?fbclid=IwAR336qtiOqlK9T7cmTuhAPBD-y5tPccIyo6FJ_l-UiD1MwrSPUv6B33tQHI
1162 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim