• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

ESNAF SUÇLU MU?

Özgür Aydoğan

ESNAF SUÇLU MU?
Yakın zamanda ilçemizde başlayan ve ara ara tekrar alevlenen zincir market tartışmalarını şaşkınlık ile takip ettim. İster istemez ilgimi çekiyor çünkü iki dönemi başkan yardımcısı olmak üzere üç dönem görev yaptığım esnaf odasına, belediye destekli siyasilerin çökmesi sonrası ilçedeki çatlağın ilk başlangıcı olan malum olaylı oda seçimlerine de bizi yine bu zincir marketler tartışması götürmüştü. Ne market konusuymuş arkadaş, siyasiler ve zincir marketler kazanıyor kavgasını da sade vatandaş yapıyor. Bir taraf esnafımızdan alışveriş yapmak konusunda hassasiyet beklerken diğer taraf ise esnafı kazıkçı ve fırsatçı olmak ile suçluyor. Bence vatandaşta esnafta yanlış hedef seçerek birbirlerini boşuna yıpratıyorlar.
Ben ununu elemiş eleğini asmış bir ayağı emeklilikte bir esnaf olarak bu konuları üzülerek takip ettim. Ne yalan söyleyeyim laf azıma geldi ama Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın şimdiki başkanı veya yöneticilerinden esnafa destek açıklaması nasılsa gelir diyerek bekledim ama maalesef kimseden ses çıkmadı. Siyaset ile seçilen oda siyasete hizmet eder, esnaf onların gözünde pekte önemli değil demek ki. Esnaf odasının beklenen suskunluğunu bir yere bırakalım, peki o seçim gelince ayağa fırlayan hizmet aşığı başkan adayları nerede? Seçime üç gün kala esnaf için kendini parçalayan bir sürü insan çıkıyor ama sonra uzun bir sessizlik başlıyor. Tık yok.
Neyse biz gelelim asıl konuya. Yukarıda da dediğim gibi iki tarafta yanlış hedef seçmiş. Pahalılık malum iken en uygun fiyata alışverişini yapmak için çabalayan vatandaş tabi ki haklı. Haklı olmasına haklı fakat tüm ülkeye yayılmış ve büyük sermaye gurupları tarafından yönetilen zincir marketler ile mahalle arasında bir dükkan tutup kirasıydı, vergisiydi , içki ruhsatıydı, toptancısıydı derken nefes almakta zorlanan, ayakta kalmak ve geçinmek için nerede ise dükkanda yatan gariban bakkalı aynı kefeye koymak da akıl işi değildir. Gidin ucuz olanı marketten alın ama bakkala yada küçük esnafa kazıkçı demek haksız bir suçlamadır ve ayıptır. Bakkala kızacağına dünyada örneklerin tersine her sokağa market ruhsatı veren Selçuk Belediyesi’ne eleştirini yap. 
Şaşırdığım bir konuda bu işler ne zaman tartışılsa işlerin bakkallar üzerinden değerlendirilmesidir. Yahu marketler eskiden bakkalları etkiliyordu, şimdi ise tüm küçük esnafı etkiliyor. Çiçek, kırtasiye, makyaj malzemesi, elektronik eşya, bisiklet, karavan, tekne ve daha aklıma gelmeyen bir dünya ürün. Bana ne bakkaldan demek gibi bir lüksümüz yok çünkü marketlere kalırsanız başınıza neler geldiğini artık örenmişsinizdir. Birkaç uygun ürün ile içeri çekip sonra feleğimizi şaşırtan vahşi ticaret şekli vatandaş için çokta karlı sayılmaz. Vatandaş ucuzluk istiyorsa dengeyi gözetmelidir, ancak rekabet olursa vatandaş karlı çıkar. Herkes bilir ki birçok zaman her yere astıkları o fiyatlardan daha ucuz fiyatlara küçük esnaftan alışveriş etmek mümkün olabiliyor.
Yeni demek istediğim, her ne hikmet ise bir şekilde her yere ruhsat alan o malum marketler ve onlara yol açan siyasiler için birbirinizi üzmeyin. Dünyada örnek ülkelerde olduğu gibi marketlerimizde olmalı ve uygun yerlerde ruhsat verilip uygun saatlerde faaliyetlerini sürdürmeliler. Öte yandan küçük esnaflarımızda mutlaka olmalı, huzur içinde ve daha iyi koşullarda ticaretlerini yapabilmeliler. 
Esnaf vatandaştır vatandaşta esnaftır. Esnaf kazıkçı olmadığı gibi asıl kazığı atanlar sırtımızdan para kazanıp bizi birbirimize sokmak isteyen malum siyasilerdir.
197 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim