• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

13’üncü yüzyıl Ortaçağ yapısı olan ve geç Osmanlı Türk dönemi mimari özelliklerini yansıtan Güvercinada Kalesi’nin restorayonu için düğmeye basıldı.

13’üncü yüzyıl Ortaçağ yapısı olan ve geç Osmanlı Türk dönemi mimari özelliklerini yansıtan Güvercinada Kalesi’nin restorayonu için düğmeye basıldı. Sur duvarları birinci derece arkeolojik sit alanı, iç kalesi ise “anıt eser” olarak tescillenen Güvercinada’nın restorasyonu için yapılan ihalenin ardından hazırlıklar başladı.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit, Güvercinada Kalesi restorasyon ihalesini kazanan Hürtaş firması yetkilisi Hayri Devamlı ile birlikte Güvercinada’da incelemelerde bulunarak yapılacak çalışmaları yerinde inceledi.

Restorasyon projesi ile neler değişecek?

Güvercinada Kalesi restorasyon projesi ile alanın arkeolojik, tarihsel kimliğiyle bütünleştirilmesi ve arkeopark olarak düzenlenmesi hedefleniyor. Ayrıca antik dönem buluntularının sergileneceği su altı araştırmalarından çıkan ve Kuşadası envanterinde yer alan tarihi eserlerin açık alanda sergileneceği, dönemin yansıtılacağı canlandırma platformlarıyla ziyaretçilerin geçmişe götürülerek görsel ve kültürel bilgilendirilmelerin yapılacağı alanlar yaratılacak.

Kale çevresindeki mevcut beton platform çelik paneller ile sağlamlaştırılıp üzeri teak ağacı ile kaplanarak hem kalenin farklı açılardan görünebilmesi hem de kale içine giremeyen yaşlı ve engelli ziyaretçiler için alternatif bir gezi güzergahı yaratılmacak.

Kale içindeki mevcut yürüyüş güzergâhı korunarak doğal taş plaklar serbest olarak döşenecek, merdiven genişliklerinin az olduğu yerlerde ahşap travers kullanılacak.

İç kalede muhafaza edilen balina iskeleti dışarıya alınacak çelik konstrüksiyon kaide üzerinde ultraviyole ışınlardan koruyan film kaplı cam kaide içinde tutulacak.

Kale içinin 1. Derece arkeolojik sit alanı olması nedeni ile köklü ağaçlandırma yapılmayacak Kuşadasına özgü göçgöç çiçekleri ile tarhlar oluşturulacak.

Alan için projede detayları belirtildiği şekilde özel aydınlatma armatürleri, çöp kutuları, yönlendirme panoları, heykeller, kuş evleri kullanılacak.



416 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim