• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Diyabet hızla artıyor

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle Selçuk Belediyesi,Selçuk Devlet Hastanesi işbirliği ile bir seminer düzenledi. “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme” konulu seminerde İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Zeynep Tekbaş katılımcıları diyabetle sağlıklı beslenme ilişkisi konusunda bilgilendirmede bulundu.Selçuk Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Kardiyolog Murat Samsa’nın açılış konuşmasını yaptığı seminere Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurtkatıldı.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle Selçuk’ta diyabetle ilgili farkındalık oluşturmak için Selçuk Belediyesi Tiyatro Salonu’nda bir seminerde diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğu ve gerekli takipler ve düzenli bir yaşam stiliyle kontrol altına alınabileceğini vurgulandı.

Dünyada ve ülkemizde diyabet salgını var

“Diyabet ve Sağlıklı Beslenme”  Semineri’nin sunumunu Selçuk Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Kardiyolog Murat Samsa yaptı. Diyabetin ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunun altını çizen Samsa; “Ülkemizde ve dünyada diyabet hızla artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün şöyle bir tabiri var: “Dünyada diyabet salgını var. Bunun en önemli nedeni obezite yani şişmanlık, ikinci önemli nedeni ise artık eskisi kadar hareket etmememizdir. Son yapılan araştırmalara göre 20 yaşının üzerinde her yedi kişiden birinin diyabet olduğunu görüyoruz” dedi.  Samsa ayrıca diyabet hastalığının vücutta sebep olduğu komplikasyonlar hakkında da bilgi verdi.

İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Zeynep Tekbaş diyabet hastalığı hakkında genel bir bilgi verdikten sonra diyabetle mücadelede beslenmenin altınız çizdi. Tekbaş: “Vücudumuzda şeker belli miktarda var, bu şeker bizim besin kaynağımız, özellikle de beynimizin enerji kaynağı. Yani şekere ihtiyacımız var, fazlası zararlı” dedi.

Belirtiler dikkate alınmalı

Şeker hastalığının belirtilerinden bahseden Tekbaş bu belirtileri şöyle sıraladı: “Aklımıza ilk gelen ağız kurumasıdır. Çok sık ve özellikle gece idrara çıkma, ani kilo kaybı ya da iştah kontrolü sağlanamayıp kilo alınması, el ayak uyuşmaları, ellerde ayaklarda yanma, iyileşmeyen yaralar, inatçı kaşıntılar, çok sık olan mantar enfeksiyonları, gibi durumlarda şeker hastalığından şüphelenmemiz ve bir merkeze başvurmamız gerekiyor” dedi.

Şeker hastaları için egzersizin önemine dikkat çeken Tekbaş, şeker hastaları için sağlıklı beslenme ve sağlıklı hayat kriterlerini şu şekilde sıraladı;“Hedefimiz şeker düzeyini normal tutarak, aşırı düşüklükleri ve aşırı yükseklikleri engellemek, ideal vücut ağırlığını korumak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Kuru baklagiller, kepekli ekmek, bulgur, sebze, çavdar gibi yüksek posalı yiyecekleri tüketerek kan şekerini dengede tutmak çok önemli.  Şeker hastalarının aç kalmaması ve sık sık az yemesi, ara öğünlerini ihmal etmemesi gerekir. Beyaz şekeri, tuzu azaltmalı, posayı arttırmalı, fiziksel aktiviteyi arttırmalıdırlar. Ayrıca alkol ve sigaradan uzak durmalıdırlar” dedi.

Selçuk Halk Sağlığı Merkezi tarafından broşürler dağıtılan seminerde kurumlar arası işbirliğinin göstergesi olarak konuşmacılara Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurttarafından çiçek verildi.

 



338 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Takvim