İstiklal Marşımız 95 Yaşında
Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yılı ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı sebebiyle Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonu’nda bir anma programı düzenledi.
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, THK Kurumu Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Müdürü Emekli Hava Kurmay AlbayYrd. Doç. Dr. İsmail Birer, Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Gencay, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Program içerisinde Sekiz Eylül İlk ve Orta Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan gösteriler öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler katılımcıları duygulandırdı.
Bu marş bizim inkılabımızı anlatıyor
İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yılı ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı kapsamında ilk olarak Sekiz Eylül İlk ve Orta OkuluTürkçe Öğretmeni Tülay Saçan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Saçan konuşmasında; “Göğsünü kabarta kabarta İstiklal Marşı’nı dinleyen bir nesli ve o eşsiz marşın şairini de iyi tanımak gerekir. Mehmet Akif’in bugünkü nesle, bugünkü sanatçılara en çok örnek olması gereken yanı özellikle umutsuzluk karşısında gösterdiği inancıdır” dedi. Saçan sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Marşı ile ilgili söylediği şu sözlerle devam bitirdi: “Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, bunu ne unutmak, ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşı’nda istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yer; “Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakka tapan milletimin İstiklal” Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar bunlardır. Hürriyet ve istiklal bu milletin gururudur”
Boyacı: Bizim marşımızın oluşumu çok farklı
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı İstiklal Marşı’nın Önemi ve Mehmet Akif Ersoy hakkında bir konuşma yaptı. Kaymakam Boyacı konuşmasında bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgesi olan; bütün dünyada, bütün ülkelerde var olan milli marşımızın kabulünün 95. Yıldönümü. Bayrak olmadan özgürlük, bağımsızlık, ülke, vatan, devlet olmaz. Bir devletin milli marşı yoksa o devlete özgür ve bağımsız bir devlet denilemez. Her ülkenin milli marşı vardır ama Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşının oluşumu çok farklıdır. Mehmet Akif milli bir şairdir. Mehmet Akif’i sadece bu gün değil 365 gün anarak, ne demek istediğini her zaman düşünmemiz lazım. Bu güzel günde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar vatan, millet için canını veren bütün kahramanları, bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sonsuza kadar yaşayacaktır” dedi.
Başkan Bakıcı öğrencileri tebrik etti
Yapılan konuşmaların ardından Selçuk’ta ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerini protokol üyeleri tarafından verildi.
Ödül töreninin ardından Sekiz Eylül Okulu öğrencilerinin İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili süreci canlandırdıkları gösteri izleyicilerle buluştu. TBMM’de İstiklal Marşı’nın kabul edildiği günün konuşmalarının canlandırıldığı tiyatro gösterisi izleyicilerden tam not aldı.
Programın sonunda Sekiz Eylül İlk ve Orta Okulu öğrencilerinin sergilediği “İstiklal Marşı ve Kurtuluş Savaşı” adlı temsili gösteriyi sundular. Gösteride öğrenciler İstiklal Marşı’nı duygulu bir şekilde okudular. Programın bitiminde Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı programı hazırlayan öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek; onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.