• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Şirince’nin koruma planına revizyon

Değişen koşullar, değişen ihtiyaçlar revizyon gerektirdi

Selçuk’ta Şirince Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantısının açılış konuşmasını yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Şirince’de yaşanan sıkıntılar plansızlıktan kaynaklanıyor. Dileğimiz bu planların yerine oturmasıdır. Biz bu süreçte de Şirince’yi gözümüz gibi koruyacağız” dedi.

Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Selçuk Belediyesi Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nden Şehir Plancısı Onur Akansel, Peyzaj Mimarı İmdat Sağır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Şehir Plancıları Deniz Coşkun Satırcı, Dilek Alişan, Harita Kadastro Mühendisleri Odası ve Buca Belediyesi’nden Harita Mühendisi Deniz Gülerman, İzmir Mimarlar Odası’ndan Uğur Yıldırım, Selçuk Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu)’de görev yapan belediye personelleri,  Şirince’de oturan ve esnaflık yapan vatandaşlar katıldı.

Şirince için 2007 yılında koruma amaçlı imar planında yapılan yenilemelerle ilgili olarak bilgi vermek ve bu konuda Şirince halkının görüşünü almak üzere düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptı. Bakıcı konuşmasında; “2863 sayılı kanunun 17. maddesinin atıfta bulunduğu yönetmeliğe istinaden koruma amaçlı imar planlarının gerçekleştirileceği yerlerde o yörenin insanlarıyla istişare yapıp bilgilendirilme yapıldıktan sonra gerçekleştirilmesi esas alınır, şeklinde bir düzenleme vardır. Bu toplantıyı da bu hükmü dikkate alarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

KUDEB Şirince’ye nefes aldıracak

Konuşmasında Kısa adı KUDEB olan Koruma Uygulama Denetleme Bürosu’nun da açılışına değinen Başkan Bakıcı; “Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunu kurduk. 5 kişilik bir ekibimiz var. Dolayısıyla Şirince’de olacak tadilatların küçük ölçekli olanları bundan sonra İzmir’deki koruma kuruluna gitmeyerek. Selçuk Belediyesinde kurduğumuz kurum sayesinde burada gerçekleştireceğiz. Bu da Şirince’ye bir nefes aldıracaktır” dedi.

Şirince Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ile ilgili sunumu şehir Plancısı ve planın yönetmeni Orhan Berker yaptı. Berker, sunumunda koruma amaçlı imar planının amacını, planın hazırlanma sürecini, planın revize nedenlerini, 2007 yılında onaylanan plan ile revize edilmiş plan arasındaki farkları anlattı.

Planın dört müdahili var

Şirince Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ile ilgili sunumu yapan plan yönetmeni ve Şehir Plancısı Orhan Berker; “Şirince için hazırlanan koruma amaçlı imar planının müdahilleri arasında işveren olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, sit alanı olduğu için koruma kurulu, planın onama mercii olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve uygulama mercii olarak Selçuk Belediyesi bulunuyor” dedi.

Şirince Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı’nın Şirince’nin mevcut yerleşim alanı olan 210 dönümlük alanı kapsadığını belirterek; “Bu koruma planının amacı Şirince’nin kültürel, doğal, tarihsel değerlerini korumak, günün koşullarına uygun hale getirmek, bunları yenilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak, mevcut yerleşim dokusunu değiştirmek, köy halkının yaşam düzeyini yükseltmektir” dedi.

Şirince’de değişen rakamlar

Bugün nüfusu 572olan Şirince’nin projeksiyon nüfusa göre 2035 yılında 900 kişilik bir nüfusa ulaşacağına dikkat çeken Berker; koruma amaçlı imar planı revizyonun da bu rakama göre yapılacağını belirtti.  Şirince’nin demografik yapısının yanı sıra ekonomik yapısının da yıllar içerisinde gösterdiği değişimi rakamlarla anlatan Berker; Şirince’de turizm sektörünün payı giderek artıyor. Yaptığımız çalışmalarla 2002 yılından bu yana köyün pansiyon sayısı yaklaşık yüzde 500 artmış. 2002 yılında 194 olan iş yeri sayısı bu yıl 256’ya çıktı.  Bu rakamlar planınrevizyonu açısından da önemlidir” dedi.

Neden revizyon?

Yürürlükte olan bir plan varken, bu plan üzerinde revizyon yapılmasının sebeplerini anlatan Şehir Plancısı Orhan Berker;bu konuda Plana yapılan itirazlar, plan çiziminde o zamanki teknolojiden kaynaklanan maddi hatalar, Şirince halkının talepleri, uygulamada ortaya çıkan sorunlar, kadastronun yenilenerek idari yapıda yapılan değişiklikler, idari yargı kararları, tescilli yapı sayısının artması, halkın ve muhtarın talepleri( otopark, okulun yeri, zeytinyağı dolum tesisi) gibi konuları sıraladı.

Vatandaşlar, sorunlarını dile getirdi

Düzenlenen bilgilendirme toplantısında ayrıca Şirince’de işyeri ve evi olan vatandaşlar, karşılaştıkları sorunları dile getirme fırsatı buldu. Vatandaşlar, yeni oluşturulacak planda butaleplerinin de yer alması gerektiği konusunda düşüncelerini aktardılar.

Şirince’yi gözümüz gibi koruyacağız

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Başkan Bakıcı, tüm katılımcılara tek tek teşekkür ederek; “Her zaman söylediğimiz gibi bir tarafta bakanlık, bir tarafta büyükşehir belediyesi, bir tarafta Selçuk Belediyesi, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, halkımız var vebu tür konularda hep bir arada hareket edeceğiz. Şirince’de yaşanan sıkıntılar plansızlıktan kaynaklanıyor. Dileğimiz bu planların oturmasıdır. Biz bu süreçte de Şirince’yi gözümüz gibi koruyacağız” diye konuştu.

472 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Takvim