• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

MEHMET ÖZYÜREK Köşe yazısı

Amaçları üzüm yemek değil bağcıyı dövmek

MEHMET ÖZYÜREK Köşe yazısı

Üzüm üretimi binlerce yıldır Anadolu’da yaşayan çiftçilerin baş uğraşlarından biri olmuştur ve bugün de olmaya devam etmektedir. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin %30’nu Türkiye’deki çiftçiler üretmektedir.Ülkemiz bu alandaki Dünya sıralamasında ABD’ den sonra ikinci ülke konumundadır. Bu nedenle üzüm ülkemiz tarımsal ihracatı açısından da stratejik ürünlerin başında yer almaktadır. Tüccarlara karşı üreticilerin korunması için bir çok önlemler alınmalıdır, teşviklerle desteklenmelidir. Çiftçi kooperatiflerinin örgütlenmesi lazımdır.Çiftçimizin üzümü açığa dökmemesi lazımdır.

Amaçları üzüm yemek değil bağcıyı dövmek

Tüccar-Tefeci sömürüsünden kurtulmak için dayanışmak amacıyla üretici ortaklığı olarak kurulan Tariş üreticiden üzüm almak istemiyor, kooperatif olma özelliğini tamamen terk etmeye, şirkete dönüşmeye çalışıyor. Bunu adım adım uyguluyor.. Çiftçinin kendi ürününü işleyip pazara sunmalarına da engeller konuluyor. Bundan 10 sene önce üzüm 1.70 -1.80 tl den satılırken.. Şimdi üzüm 2.90 – 3.40 TL ye satılmasına ne demeli? En küçük örnek 2006 yılında ekmek fiyatı 30 kuruş buğdayın kilosu 40 kuruş iken ; 2016 yılında ekmeğin 1 TL olması buğdayın kilosunun 70 kuruş olması çiftçinin uzun dönemde enflasyon mağduru olduğunu gösteriyor.Hep mağdur olan çiftçi oluyor.
Şimdi sesimizi yükseltme zamanı. Emperyalist tekellere karşı çiftçi dayanışması olarak kooperatifler kurulması lazım . Taban fiyatın belli olması lazım . 

Bana göre sorunların çözüm önerileri 

1-)Çiftçilerin, ortaklaşa kullanabilecekleri, yaş üzümlerini paketleyip koruyabilecekleri işletme ve soğuk hava tesislerinin kurulması teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. 
2-)Kuru ve yaş üzüm fiyatları piyasa da açıklanan referans fiyatının altına düşmemelidir. 
3-)Çiftçi sendikalarının kamu ve özel sektörle toplu pazarlık yapabilmeleri önündeki engeller kaldırılmalı, çiftçilerin sendikalılaşması teşvik edilmelidir.
4-)Hükümet çiftçinin sesine kulak vermeli. Destekleme alımları devam etmelidir,

5-) Hükümet Kooperatifler yasasını yenileyerek demokratik hale getirmelidir.

492 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim