Son Günlerde Kaliteli Dinlenme Süreci Önemlidir!
Öncelikle sınava yaklaşılan son günlerde öğrencinin kendisini zihinsel olarak rahatlatması gerektiğini söyleyen Aslı Kanizi, şunları öneriyor: Öğrenci ve veliler zihinlerinde sınavlara yükledikleri anlamı değiştirmeli. Veliler çocuklarına sınavların önemini tabii ki anlatmalı ancak hayatlarının ve geleceklerinin onlar için sınavdan daha önemli ve değerli olduğunu vurgulamalıdır. Hem öğrenci hem de veliler sınav öncesi gerçekçi sonuçlar üzerine değerlendirme yaparak, evde sınav stresinin hakim olmadığı huzurlu bir ortam yaratmalıdır. Kaygıdan uzak, huzurlu bir ortam yaratmanın diğer bir yolu sınav arifesinde öğrencinin genel düzeni ve adaptasyonu dışında, örneğin uyku, yemek, ders çalışma rutini konusunda aşırı değişimler yaratmaktan uzak durmasıdır. Çünkü ani değişimler öğrenciye stres faktörü ve dolayısıyla kaygı olarak yansıyacaktır. Öğrenciler sınav öncesi son günlerde düzenli uyumalı, beslenmeli, aşırı ders çalışmadan sadece tekrara yönelmeli, siber ortamlarda çok fazla boş vakit harcamamalıdır.
Son Günler İçin Öneriler!
TEOG sınavı zamanı yaklaştıkça çocukların stresle daha çok ders çalışmak istemesinin normal olduğunu söyleyen Aslı Kanizi, bu durumun kesinlikle engellenmesini öneriyor: Sınavdan bir gün önce TEOG sınavı ile ilgili bir haber veya yazı görmek kaygıyı artırır. Bu sebeple algıyı olabildiğince başka yöne çekmek gerekir. Sınavdan önceki son birkaç gün hatırlama amacıyla konular gözden geçirilebilir ancak tam anlamıyla ders çalışmak yanlıştır ve kaygıyı artıracaktır. Sınavdan önce beslenmeye önem verilmelidir. Bu, konsantrasyonu artıracaktır. Sınav öncesinde uyumakta zorlanan öğrenci ılık bir duş alıp rahatlamalıdır. Sınav evrakları ve sınavda kullanılacak araç gereçler önceden hazırlanmalıdır. İki adet yumuşak uçlu kalem, silgi, kalemtıraş, su ve kağıt mendil mutlaka alınmalıdır. Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapılmalı, çok şekerli ve sıvı gıdalar tüketilmemelidir. Sınava her zamanki soru çözme stili ile başlanmalıdır. Zamanı iyi kullanmak için sorular acele okunmamalıdır. Önemli noktaların altı çizilerek zaman iyi yönetilmelidir. Çözmekte zorlanılan sorular üzerinde vakit kaybedilmemeli, diğer sorulara geçilmelidir. Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyeceğinden hiçbir soru boş bırakmamalıdır.
Nefes Terapisi İle Odaklanın! Nefes terapisi, öğrencinin rahatlayacağı, dikkatini tekrar sınava vereceği ve sınav öncesi ya da esnasında yaparken kimsenin dikkatini dağıtmadan uygulayabileceği bir yöntemdir: Öncelikle oturma pozisyonunda olmayı tercih ediyoruz. Sınav öncesinde yere bağdaş kurarak, sırtınıza bir yerden destek alarak oturabilirsiniz. Uygulama sırasında zihninizde oluşturduğunuz olumsuz düşünceleri bir kenara atarak odak noktasını, mesela arzulanan okul veya konumu düşünün. Son adımda kendinizi en gevşemiş hissettiğiniz an burnunuzdan derin nefes alın. Nefesinizi tutarak içinizden 4’e kadar sayın ve nefesinizi yavaşça ağzınızdan verin. Bunu en az 10 kez ya da kendinizi rahatlamış hissedinceye kadar yapın. Tüm bu öneriler dikkate alındığında sınav öncesinde ya da esnasında stres ya da kaygı yaşanmasının engellenebileceğini unutmayın. Tüm öğrencilerimize iyi bir sınav günü ve başarılar diliyoruz!
Kaynak
superkadin.net