• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Bebeklerde ve Çocuklarda Besin Alerjisi

Dudak Kenarındaki Kızarıklık ve Kaşıntıya Dikkat!

Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Akçay, ‘’Dünyadaki alerjik hastalıkların başında besin alerjisi geliyor. Her 13 çocuktan birinde görülüyor. “Anafilaksi” olarak adlandırılan Alerjik Şok besin alerjilerine bağlı, hayati tehlike oluşturan, aniden gelişen ve bütün vücut fonksiyonlarını durdurur. Anne babaların alerjik besinleri içeren gıdalar için ve çapraz reaksiyonlara karşı dikkatli olmaları gerekir.’’ dedi.




Süt alerjisi varken tarhana çorbası içmek, sütten yapılan yoğurt tüketilmesi hastalığı tetikler. Süte alerjisi olanların %90 çapraz reaksiyon nedeniyle keçi sütüne de alerji gelişebilir. Ayrıca polen alerjisi olanlar çocuklarda da meyvelere karşı çapraz reaksiyon oluşabilir.

İnsanın hayatı boyunca yaklaşık 170 gıdaya karşı alerji yapma potansiyeli vardır. Besin alerjisi yapan gıdaların başında süt, yumurta, soya, buğday, fındık fıstık gibi çerezlerin ve deniz ürünleri gelmektedir. Besin alerjisi en sık görülen belirtileri; besin aldıktan sonra ağız etrafında, yüzde ya da vücutta oluşan kızarıklık, kaşıntı, egzamadır. Çocuğunuzda egzama belirtileri varsa yani yanaklarında, kulak arakasında, boyunda, eklem yerlerinde kızarıklık, ciltte kuruluk oluşuyorsa çocuğunuzun besin alerjisi olup olmadığı incelenmelidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Görülen Besin Alerjisinin Belirtileri;

  • Çocuğun vücudunda oluşan kızarıklıklar ve kızarıklıklara bağlı olarak kaşıntı,
  • Ek gıdaya başladıktan sonra beslenmeden sonraki 2 saat içinden dudak etrafında örüleb kızarıklık, dilde veya dudakta oluşan şişmesi
  • Çocuğun kakasında kan görülmesi,
  • Sebepsiz kusmalar varsa,
  • Tedavi olduğu halde iyileşmeyen reflü varsa,
  • Sebepsiz kabızlıklar,
  • Şiddetli gaz ağrısı,
  • Günde 3 saatten fazla olan ve 3 haftadan uzun süren huzursuzluk,
  • Akciğerde sık tekrarlayan hırıltı,
  • Burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya nefes sıkışması

Besin alerjisinden şüphelenmek için bu belirtilerin bir tanesinin bile olması yeterlidir. Çocuğun tek bir besine karşı alerjisi varsa diğer besinlere karşı da besin alerjisi olma riski yüksektir

Anne Sütüyle Beslenen Bebeklere Dikkat!

Emziren anneler, bebekleri sadece anne sütüyle beslendikleri için onlarda alerji olmadığını düşünürler. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Besin alerjisinin belirtileri hiçbir ek gıda olmadan sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde de görülebilir. Çocuğun alerjisinin bulunduğu besinleri annenin tüketmesiyle annenin sütüne, annenin sütüyle de bebeğe geçer. Böyle bir durumda bebek anne sütünden kesilmez. Anneye diyet verilir. Çünkü anne sütü ilk 6 ay bebeğin alerjik hastalıklara yakalanma riskini 10 kat azaltır. Bebeğinizde besin alerjisi belirtileri görülüyorsa hemen teşhisin konulması gerekir. Eğer alerjiye neden olan besin alınmaya devam edilirse bebeğin hayatı tehlikeye girebileceğinden dolayı besin alerjisi belirtilerini gözden kaçırmamak gerekir.

Besin Alerjisi Teşhisi Çok Önemli

En sık yapılan yanlış alerji hafif olsa bile ciddi diyetlerin yapılmasıdır. Besin alerjisi teşhisi sadece alerji teşhisi ile konulmamalıdır. Çünkü alerji testinde alerji çıkmasa da gizli besin alerjisi olabilir. Bu nedenle doğru teşhis için alerji uzmanlarına başvurulması gerekir. Doğumdan 18 yaşına kadar olan dönemde çocuk alerji uzmanının, 18 yaşından sonraki dönem içinse yetişkin alerji uzmanının teşhis koyması önemlidir.

Besin İntolerans testleri besin alerjisini göstermez!

Alerji testi olarak yapılan besin intolerans testleri besin alerjisini göstermez. Bu test çocuğun hangi gıdaları fazla tükettiğini gösterir. Bu nedenle besin intolerans testleri alerji için yapılmaması gerekir.
kaynak:superkadin.net



927 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Takvim