• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Çocuklarda Görülen Yaz Hastalıkları

Yaz aylarında sıcak hava, havuz, böcek sokmaları ve gıdalar çocuklarda hastalıklara yol açabiliyor.

Yaz aylarında sıcak hava, havuz, böcek sokmaları ve gıdalar çocuklarda hastalıklara yol açabiliyor. Güneş yanıkları, güneş çarpması, burun kanamaları, ishaller, böcek sokmaları, isilik, havuz-deniz kirliliğine bağlı enfeksiyonlar; yaz aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklardandır. Bu hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına neden olma ihtimaline karşın ailelerin alabilecekleri basit önlemlerle oluşması engellenebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru Yrd. Doç. Dr. Canan Abdullah Göl’ çocuklarda sık görülen yaz hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Güneş Yanıkları

Artan sıcakların etkisiyle birlikte çocuklarda en sık güneş yanıkları görüyoruz. Ultraviyole ışınları, bebek cildini olumsuz etkiliyor. Güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 10.00-15.00 saatleri sürülmemelidir. Bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmelidir. Çünkü güneş ışınları öğleden sonra olsa da, gölgede bile yansıyarak çocukları olumsuz etkileyebiliyor. Güneşten koruyucu kremlerin içinde katkı maddesi bulunmamalıdır. Fiziksel bariyer oluşturacak özelliklere sahip olmalıdır. Bunun dışında kaliteli gözlük, şapka, şemsiye de kullanılabilir.

Güneş Çarpması

Güneşte 2-3 saat boyunca oyun oynayan çocuklar bulantı, kusma ve yüksek ateş gibi şikayetlerle acil servislere götürülüyor. Bu durumda ilk önce çocukların ateşi düşürülür. Güneş çarpması ağırsa, yani çocuğun genel durumu ve bilinci yerinde değilse hastaneye yatırılır. Terlemeyle kaybettiği eksikleri tamamlanmaya çalışılır. Hafif güneş çarpmalarında evde müdahale edilebilir. Çocuğun üzerindeki giysiler çıkarıldıktan sonra serin bir yerde hemen ılık suyla yıkanmalıdır.

Burun Kanaması

Burun kanaması, sıcağın ve güneşin etkisiyle oluşabileceği gibi çocuğun burnuyla oynamaya bağlı da olabilir. Ayrıca üst solunum yolu hastalıklarında burun kanaması olabilir. Eğer burun kanaması güneşe ve sıcağa bağlı gerçekleşiyorsa, acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burun yıkanmalıdır. Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir. Ancak bu hatalı bir uygulamadır. Çocuğun burnu kanadığı zaman kafasını dik tutmalıdır. Burun kanatlarına mekanik baskı uygulanmalıdır. Eğer kanama durmuyorsa, hastanede burun tamponu konarak kanama durduruluyor.

İshaller

Isı artışı mikropların üremesine, gıdaların bozulmasına neden oluyor. Eğer hafif ishal, kusma varsa, çocuk günde iki-üç kere tuvalete gidiyorsa önce çocuk takip edilmelidir. Virüslerin yol açtığı basit ishaller 1-2 gün için geçer. Bu durumda tedavi uygulamaya gerek yoktur. Sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, ORS olarak bilinen tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçmesi sağlanır. Günde üçten fazla tuvalete gitmeye sebep olan ve geçmeyen ishallerde hastaneye başvurulmalıdır. Bu hastalara tıbbi müdahale yapılır ve kayıpların yerine konması sağlanır. Eğer kanlı ishal varsa, ilaç tedavisine başvurulmalıdır.

Böcek Sokmaları

Alerjiye sebep olmayan hafif sinek, böcek sokmalarında oluşan kaşıntıya karşı ilaçlar, solüsyonlar veya merhemler kullanılmalıdır. Isırılmış yerler kaşınmamalıdır. Bazen çocuklar ağır alerjik reaksiyonlar geçirebiliyorlar. Bu gibi durumlarda hastane şartlarında tıbbi müdahale uygulanmalıdır. Çok sıcak yerlerde sineksavar kullanılmalıdır. Özellikle bebeklerde gece yatak çevresini koruyacak cibinlik kullanılmalıdır. Bunun yanında bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler tercih edilmelidir.

İsilik

Aşırı terlemeye bağlı olarak isilik daha çok bebeklerde görülen yaz hastalıkları arasında yer alır. Ciltte nokta şeklinde kırmızı döküntüler oluşuyor. Genellikle sıcak havada fazla giydirmeye bağlı olarak oluşuyor. Çocuğa her gün banyo yaptırarak ve çok ince giydirerek, ilaç sürmeye gerek olmadan isilikler kendiliğinden geçmektedir.

Havuz ve Denizlerden Hastalık Bulaşıyor Mu?

Havuz-deniz kirliliğine bağlı yaz hastalıkları artış gösterebiliyor. Yaz aylarında daha yoğun olarak kullanılan havuzlar idrar yolu enfeksiyonlarına sebep oluyor. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri idrar yaparken yanma şeklinde görülebilir. Bunun yanında yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrarda kan görülmesi gibi daha ciddi şikayetler de görülür. Havuz kullanımı sonrası çocukta bu gibi şikayetler varsa hekime başvurulmalıdır. Havuz yerine daha çok denizi kullanılmalıdır. Ancak denizin de temiz olması gerekiyor. Deniz ve havuzdan sonra duş alınmalıdır. Mayo gibi ıslak kıyafetler hızlıca değiştirilmelidir.

kaynak  http://www.superkadin.net

537 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim