• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Cilt Kanseri Riskini Önlemenin Yolları

“Giderek Büyüyen ‘Ben’lere Dikkat”

Aşırı derecede güneşe maruz kalmak en tehlikeli deri kanserlerinden biri olan “melanom” riskini artırıyor.  Melanom çoğu zaman deride yeni bir ben olarak ortaya çıkıyor.  Ancak bazı durumlarda eski bir ben değişime uğrayarak melanomu oluşturuyor. Kanser olan benlerin görüntüleri birbirinden farklıdır. Cilt kanserleri tedavi edilmediği zaman hızlıca akciğerlere, karaciğere ya da beyne yayılma riski vardır. Boyutları giderek büyüyen benlerde melanom habercisi olabilir. Bendeki renk ve şekil değişikliği sürekli gözlemlenmelidir. Cilt kanseri konusunda açık risk tenli insanlar daha büyük risk altındadır. Bu nedenle güneşin zararlı ışınlarından korunmak için gerekli önlemler alınmadı ve güneşe aşırı bir şekilde maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.  Melanom ile daha ayrıntılı bilgi edinmek için Bir Deri Kanseri: Melanom yazımızı okuyabilirsiniz.

Cilt Kanserinden Korunmak için Alınabilecek Önlemler

Güneş Yanıklarını Önleyin

Güneşe maruz kaldıktan sonra sonuçları zaman içinde ortaya çıkar. Çocukluk ya da gençlik döneminde bir kez dahi güneş yanığı geçirildiği zaman, ilerleyen yaşlarda melanoma yakalanma riskini en az iki kat daha fazla oluyor. Aynı şekilde, herhangi bir yaşta 5 ya da daha fazla güneş yanığı geçiren kişilerde de melanoma yakalanma riski 2 kat artıyor. Güneş yanığı kadar solaryum da risklidir. Araştırmalara göre, kapalı ortamda gerçekleştirilen bu “güneşlenme” eylemin yani solaryumun da cilt kanseri riskini artırdığını gösteriyor.

Güneş Koruyucu Krem Sürün

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneşe çıkarken cilt tipinize uygun güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Güneşin yoğun olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalı ya da uygun giysilerle cildin korunması gerekir. Özellikle geniş kenarlı, yüzünüzü, kulaklarınızı ve omuzlarınızı da koruyan şapkalar kullanılması oldukça faydalı olacaktır. Bununla birlikte güneş ışınlarından korunmak için açık renkte, hafif ve uzun kollu giysiler giyilmesi de fayda sağlayacaktır. Güneş koruyucu kremler, cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korurlar. Güneşten korunmak için, 30 koruma faktörlü güneş kremleri yeterli olacaktır. Ancak güneş kreminin etkili olabilmeleri için bunları güneşe çıkmadan önce yeterli miktarda cildinize sürmeniz gerekir. Eğer cildinizde kızarıklık ya da bronzlaşma oluyorsa bu durum kremi doğru ya da yeterli miktarda sürülmediğini gösterir. Güneşe çıktıktan sonra da güneş koruyucu ürünleri iki saatte bir tekrar cilde sürmek gerekir. Ayrıca güneş kremini yüzdükten sonra ya da egzersiz sonrası terledikten sonra da tekrar sürülmelidir.

“Sabah Erken Saatte” ve “Öğleden Sonra” Kuralını Uygulayın

Güneş yanığından ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sabah erken saatlerde ve öğleden sonra geç saatlerde dışarı çıkılmalıdır. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu özellikle 10:00-14:00 saatlerinde dışarı çıkmamak gerekir. Dışarı çıkılması durumunda da mutlaka koruyucu önlemler alınmalıdır. Havanın bulutlu olması güneşin zararlı ışınlarına engel olmadığından dolayı ultraviyole ışınlarına bulutlu günlerde de maruz kalınır. Bu nedenle havanın kapalı olsa da güneş koruyucu krem sürmek gerekir.

Kendinizi Muayene Edin

Vücudunuzu düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Yeni oluşan ya da değişime uğrayan benlerin farkında varmanız gerekir. Eğer daha önce olmayan ya da değişime uğramış şüpheli bir bene rastlarsanız hemen bir deri hastalıları uzmanına görünmelisiniz. Bu durumda melanom tanısı konduğu zaman erken evrede ben deriden cerrahi işlemle alınır. Böylece cilt kanserinden kurtulmak mümkün olabilir. Erken teşhis ve müdahale her kanser türünde olduğu gibi deri kanserlerinde de çok önemlidir.

Der Kanseri Son 20 Yılda Bir Önceki Yıla Kıyasla Yüzde 4 Artıyor

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay ”Güneş ışınlarına karşı yeterli koruma sağlanmadığı zaman cilt için tehlike alarmı çalmaya başlıyor. En sık görülen kanser türü cilt kanseri olarak karşıma çıkıyor. Araştırmalara göre deri kanserinin son 20 yılda, her yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında arttığı görülüyor. Bunun başlıca nedenleri; kanser konusunda bilinçlenmenin ve erken tanı yöntemlerinin artmasıyla daha fazla hasta teşhisi, gökyüzündeki ozon tabakasının incelmesi, güneş altında veya tenin bronzlaşması amacıyla ultraviyole ışınlarına maruz kalma ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan kronik böbrek yetmezliği ile AIDS gibi hastalıklardaki artışlar olarak belirleniyor. Melanom oluşumunda görülen riskler displastik benler (displastik nevüs) ve doğumsal benlerdir (konjenital nevüs). Konjenital benler doğuştan var olan benlerdir. Melanom gelişme riski benin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak artış gösterir. Kadınlarda gebelik, menopoz ve östrojen hormon tedavisi gibi hormonal değişikliklerin olduğu zamanlarda da melanom gelişmesi riski daha yüksektir. Bu nedenle kişiler vücudunu iyi bir şekilde gözlemlemeleri gerekir. Ayrıca belirli aralıklarla hekim muayenesi oldukça önemlidir.” dedi.
kaynakhttp://www.superkadin.net

497 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Takvim