40 haftalık bir bebeğin normal koşullarda boy uzunluğunun 50, baş çevresinin ise 35 santimetre olması gerekir. Kızlarda 3 kilo 300 gram, erkeklerde ise ağırlığın 3 kilo 500 gram olması normal olarak kabul edilir. Doğumdan 3 ile 6 gün sonra bebeklerin % 5-6’sında ağırlık kaybı yaşanır. 10 ile 14 günler arasında da bebekler doğum ağırlığına geri döner. Daha sonraki süreç içinde, günde alınan 20-30 gram kilo normal kabul edilmektedir. Dördüncü ayını dolduran bebeklerin doğum ağırlığının iki katına çıkması beklenen bir durumdur. Bebek 1 yaşına geldiği zaman, doğumdaki ağırlığının 3 katına, yani ortalama 10 kilogram ağırlığa ulaşmaktadır.
Boy Kısalığı – Doğumda 50 santimetre olan boy uzunluğu, 3 aylıkken 60, 6 aylıkken 67, 9 aylıkken 72 ve 1 yaşındayken 75 santimetre olur. Boy; 1-2 yaş arasında 11-12, 2-4 yaş arasında yıllık 7, 4 yaşından sonra ergenliğe kadar 5-6 santimetre uzar. Ergenlik döneminde erkek çocukların 27, kız çocukların 20-22 santimetre uzaması normaldir. Bebeklerin ilk 6 ayda mutlaka bir kez boy ve ağırlık ölçümü yapılmalıdır. İkinci 6 ayda ise 3 ayda bir yapılacak boy ve ağırlık ölçümü yetersiz ya da aşırı büyüyen çocukları belirlemede önemlidir. Bir yaşından 3 yaşına kadar 6 ayda bir kez , 3 yaşından sonra yılda bir kez boy ve ağırlık ölçümü kesinlikle yapılmalıdır.
Boy Kısalığı – Boyun yeterli uzamaması ya da çocuğun normal kilosuna ulaşamamasının çeşitli nedenleri bulunmakla birlikte bu durum, beslenmeye bağlı olarak da görülebilir. Boyun yeteri kadar uzamamasının sebebi Çölyak hastalığı veya parazitler neden olabilir. Tiroit hastalığı, Cushing hastalığı veya büyüme hormonu eksikliği gibi hormonal nedenler büyüme yetersizliğine yol açabilir. Yetersiz büyüyen veya boyu aşırı derecede uzayıp ağırlığı artan çocukların, uzman bir endokrinolog tarafından değerlendirilmesi, tedavinin nedene bağlı olarak belirlenmesi önemlidir.
Bazı psikolojik nedenler de çocuklarda boy kısalığına zemin hazırlayabilir. Anne babası boşanan çocuklar, ailede ki ölüm ve kayıplara bağlı travmalar, çocuğun annesinden ya da babasından ayrı kalması, ailesinden yeterli ilgi ve desteği görememesi, aile içinde sevgi ve şefkat yoksunluğu yaşaması gibi faktörler büyüme hormonunu baskılayabilmektedir. Buna bağlı olarak da çocuğun boyu yaşıtlarına göre kısa kalmaktadır. Büyüme hormonu eksikliği, bir endokrin hastalığıdır ve başarıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle ailelerin mutlaka bir uzman görüşü almasında yarar vardır.
kaynak http://www.superkadin.net/