• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

İzmir'deki Yangında Son Durum %90'ı Kontrol Altında

İzmir'in Menderes ilçesinde başlayan orman yangın 3. gününde devam ediyor. Orman Genel Müdürü Üzmez, yangının yüzde 90'ının kontrol altına alındığını belirtti.

İzmir'in Menderes ilçesinde önceki gün makilikte başladıktan sonra rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. 

Havanın kararmasıyla sadece karadan müdahale edilen yangını söndürmek için 11 helikopter ve 4 amfibi uçak sabah saatlerinde tekrar devreye girdi. Tek noktada kaldığı belirtilen yangını söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangındaki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Üzmez, canlı yayında yaptığı açıklamada, "İzmir'de büyük bir alan yandı. Yangının yüzde 90 kontrol altına alındı. Alan çevrilmiş durumda ve yangının ilerlemesi engellenmiş vaziyette. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz bakanımızın talimatları doğrultusunda 7/24 çalışıyor.

Türkiye’de son 3 günde çıkan yangın sayısı 147. Bu kadar yangın bizi ve çalışmalarımızı sıkıntıya sokuyor. Ancak teşkilat olarak yangınlara hızla müdahale etik, kontrol altına aldık. Vatandaşlarımıza uyarım özellikle mangal ve diğer faaliyetler gibi faaliyetlerde daha dikkatli ve hassas olmalı.

10 DAKİKADA MÜDAHALE ETMEMİZE RAĞMEN...
Yangın için önemli bir sınav verdik. İspanya ve Portekiz’de çok daha büyük yangınlar çıktı bu yıl. Portekiz’de 62 kişi hayatını kaybetti. Bizimde dün bir helikopterimiz düştü. Ancak can kaybımız yok. Dar alanda sıkıntılı bir çalışma var. Hala soğutma işlemleri devam ediyor. Yangının kıvılcım sıçraması gibi nedenlerle yeniden büyüme ihtimali de var. Her şey hesaba katılıyor. Biz böyle bir şey olmadan yangını soğutmak için çabalıyoruz ve bunu engelleyeceğiz.

Yangın ilk çıktığı andan itibaren 10 dakika sonra müdahale ettik. Ancak rüzgar ve aşırı sıcaklık sebebiyle yangın hızla yayıldı. Alanın geniş olması sebebiyle ciddi zorluklar oldu. Vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın kimsenin canına zarar çalışmalarımızı tamamlayacağız"

YANGINDAN ETKİLENEN ALAN 800 HEKTARA ULAŞTI
İzmir'in Menderes İlçesinde dün başlayan ve bugün de devam eden orman yangını, 10 helikopter ile havadan, Adana'dan Edirne'ye kadar çok sayıda ilden yönlendirilen Orman Genel Müdürlüğüne bağlı yangın müdahale araçları, iş makineleri ve itfaiye ekipleri ile karadan müdahalelerle tamamen söndürülmeye çalışılıyor.

Yangından etkilenen ormanlık alanın 800 hektara ulaştığı belirtildi. Müdahale anları Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopterinden görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde söndürme çalışmalarına katılan ekipler, yangın alanına su bırakan helikopterler görüldü. Alevlere teslim olan ağaçların kömürleşmiş gövdeleri ve geride kalan siyah alanların görüntüsü yürekleri dağladı. Alevlerin kavurmaya devam ettiği alanlardan yükselen dumanlar ile helikopterlerin bıraktığı sulardan yükselen buhar gökyüzünü kapladı.

ARAÇ GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR
Belli bölgelerde kısmen kontrol altına alınan yangın, Tahtalı Baraj Gölü havzası çevresi ile Gümüldür Mahallesi'nin bulunduğu ilçenin Güney, Batı ve Kuzeybatı istikametinde ilerlemeyi sürdürüyor.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'in de katıldığı söndürme çalışmasında tüm ekipler, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün Menderes-Gümüldür yolu üzerinde oluşturduğu kriz merkezinden yönlendiriliyor.

Ekiplerin yangını söndürmek için yoğun çaba harcamasına karşın, ormanlık alanda yer yer büyük alevlenmeler görülüyor. 

Yangın nedeniyle gökyüzünü is bulutu kaplarken, dumandan etkilenmelerin önüne geçilmesi için Menderes-Gümüldür yolu da çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı. Jandarma ekiplerinin önlem alarak kontrol noktası oluşturduğu yolda sadece görevli kişilerin araçlarının geçişine izin veriliyor.

SU KESİNTİSİ YAŞANAN YERLER VAR
İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangını nedeniyle ilçenin bazı mahallelerine su verilemiyor.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (İZSU) internet sitesinde, Menderes'teki yangın nedeniyle ilçenin bazı mahallerinde TEDAŞ'a bağlı elektrik kablolarının zarar görmesinden dolayı pompaların bulunduğu bölgelerde elektrik kesintisi olduğu ve bu yüzden su kesintisine gidildiği belirtildi.

Öte yandan Kiraz'ın Tekbıçaklar, Çayağazı ve Sırımlı mahallelerini besleyen dalgıç pompanın su miktarının azalmasından dolayı 27 Haziran Salı, Ödemiş'in Emirli Mahallesi'nde 30 Haziran Cuma  ve Beydağ ilçesinin Eğridere Mahallesi'nde dün başlayan su kesintilerinin devam ettiği bildirildi. 






CAN DOSTLAR İÇİN ÖNLEM
İzmir'in Menderes İlçesi'nde orman yangının çıktığı bölgede bulunan hayvan barınağındaki köpekler için önlem alındı. Barınakla ilgilenen Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, şimdilik olumsuz bir durum olmadığını belirterek, "Şu an köpeklerimiz sıcaktan kötü etkileniyor. Henüz yangının buraya sirayeti gibi bir durum yok. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi'nin veteriner hekimleriyle irtibat halindeyiz. Herhangi bir tehlikeli durum söz konusu olduğunda belediyelerin yardımı ile tahliye başlatılacak. Köpeklerimizi serinletmek için uğraşıyoruz" dedi. 

Diğer yandan sosyal medya üzerinde bölgede bulunan hayvan barınağının yangın tehlikesinde olduğuna dair haberlerin yayılması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Hemşeri İletişim Merkezi tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, "Menderes'teki yangın hayvan barınağını tehdit edecek boyutta değil, can dostlarımızın güvenliği için ekiplerle irtibat halindeyiz.

http://www.sekizeylul.com

455 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim