• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Yaz Tatili’ni Sağlıkla Geçirmek İsteyenler İçin İpuçları

Sıcak havalarda, özellikle kalp-damar, diyabet, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olanlar

Yaz Tatili’ni Sağlıkla Geçirmek İsteyenler İçin İpuçları

Yaz mevsiminin gelmesiyle etkisini daha çok göstermeye başlayan sıcaklarla birlikte tatil planları da yapılmaya başlanıyor. Tatil beldelerinde ve yazlık bölgelerde denizin, güneşin ve keyifli akşamların tadını çıkarılırken aynı zamanda sıcak havaların etkisiyle oluşan sağlık sorunları tatil keyfine gölge düşürebiliyor.

Bol Sıvı Tüketilmelisiniz

Sıcak havaların etkisiyle daha fazla terleme olduğu için vücut daha fazla su ve mineral kaybeder. Bu nedenle bu kaybın önüne geçmek için günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesi gerekir. Mineral kaybını dengeleyebilmek için ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, maden suyu, smoothieler veya aromalandırılmış sulardan faydalanabilirsiniz. Karpuz, kavun, çilek, şeftali, kayısı, kiraz gibi su içeriği yüksek yaz meyveleri sıvı ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olacağı gibi aynı zamanda birer antioksidan kaynağıdır.

Seyahate çıkarken rahat kıyafetler tercih edilmeli ve açıkta satılan gıdalara dikkat etmelisiniz

Uçak seyahatlerine çıkarken bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Saat farkı fazla olan yerlere seyahat edildiği zaman jet lag problemi yaşamamak için, seyahat öncesinde uykunuzu aldığınızdan ve yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Seyahat sırasında temizliğinden emin olmadığınız yerlerde çiğ sebze ve meyve, açıkta satılan dondurma gibi gıdaları tüketmeyin. Otellerde sunulan açık büfelerin cazibesinden kaçının. Kilo yönetimi ve sindirim sistemi sağlığı için zeytinyağlı sebzeler, haşlama veya ızgara etler, yoğurt ve salatalar, ağır tatlılar yerine dondurma veya meyveli tatlılar tüketilmelidir.

10.00-16.00 Arası Güneşten Korunun

Güneş ışınlarının yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında, özellikle  de doktorun teşhis ettiği herhangi bir hastalığınız varsa ya da hamileyseniz güneşe doğrudan maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Bebek ve çocukların da bu saatlerde güneş ışığına maruz kalması gerekir. Egzersiz yaptığınız zaman ise; sıcaklığın gün içine göre daha düşük olduğu sabahın erken saatlerini ya da akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Geceleri uyumakta zorlandığınız zamanlarda da ılık bir duş alarak sıcak havalarla daha kolay baş edebilirsiniz.

Bu Belirtilere Dikkat Edilmeli

Birçok sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce farklı belirtiler gösterir. Dikkatli davranarak bu belirtiler görüldüğünde bir uzmana ve sağlık kuruluşuna danışırsanız sağlık sorunları büyümeden önlemiş olursunuz. Örneğin; vücutta su kaybının temel belirtileri ağız kuruluğu, koyu sarı renkli idrar, yorgunluktur. Bu belirtileri hissettiğiniz anda sıvı alımınızı artırmanız gerekir. Özellikle yaz aylarında sıkça rastlanan kramplar ise bacak kaslarında meydana gelen ani kasılmalarla kendini gösterir. Bu kasılmaların olması durumunda daha fazla su almalı, kavun, patates, kayısı gibi potasyumdan zengin besinleri tüketerek kramp oluşumunu önleyebilirsiniz.

Kuru, sıcak ve kızarmış cilt, terlemenin azalması, nefes darlığı, nöbet, nabzın hızlanması ise çok ciddi sonuçlar doğurabilen sıcak çarpmasının belirtileri arasında yer alır. Ölüme kadar gidebilen zehirlenme vakalarının belirtileri ise ishal, kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu, sıvı kaybı, hızlı nabız, halsizliktir. Her iki durumun yaşanması halinde de hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ya da hekime danışılmalıdır.

http://www.superkadin.net/yaz-tatili-geldi-tatili-saglikla-gecirmek-icin-ipuclari-6523

, yaşlılar, bebekler ve hamileler risk grubunu oluşturuyor. Sağlıklı bir yaz tatili geçirebilmek için sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik.

451 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Takvim