• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Güçlü Kemikler için Öneriler

Güçlü Kemiklere Sahip Olmanın Kolay Yolları

Güçlü Kemiklere Sahip Olmanın Kolay Yolları

İlerleyen yaşın etkisiyle kemiklerdeki protein örgüsü de seyrelmeye başlıyor. Kemiklerde bulunan kalsiyum ağırlıklı mineral maddesi yaşlanma nedeniyle azaldıkça, kemikler daha kolay kırılır hale geliyor.

Yaşlanmanın neden olduğu bu durumdan en çok omurlar, kalça ve bilek kemikleri etkileniyor. Tıp dilince osteoporoz olarak adlandırılan bu sorunla mücadele etmenin pek çok yolu var. Bu sorunun önüne geçebilmek için olabildiğince erken yaşta dikkate alarak osteoporoza karşı koymayı kolaylaştırmak gerekir. Aklımızın bir kenarında hep duracak bu pratik önerileri günlük hayatımızda uygulayarak ilerleyen yaşlarda bu sorunla karşılaşmanın önüne geçmek mümkün oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, güçlü kemiklere sahip olmanın on altın yolunu bizler için anlattı.

  1. Kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyum kazanımını artırmak için yoğurt ve sert peynirler gibi süt ürünlerini daha sık tüketilmelidir.
  2. Kalın yapraklı yeşil sebzeler, marul, semizotu, yeşil biber, ıspanak, dereotu gibi sebzelerin sofradan eksik edilmemesi ve daha fazla tüketilmesi gerekir.
  3. Vücudunuzun sahip olduğu D Vitamini 20’nin altındaysa mutlaka D vitamini desteği alınmalıdır. Mümkün oldukça daha sık ve doğru bir şekilde güneşlenilmesi gerekir. D Vitamini açısından zengin olan yağlı balık özellikle kılçığı ile birlikte tüketilebilen küçük balıklar, mesela hamsi tercih edilmelidir.
  4. Ceviz, kabak, ay çekirdeği, fındık, badem gibi tam anlamıyla kalsiyum deposu olan ve magnezyum açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi gerekir.
  5. Hayvansal protein tüketimini abartmak yerine bitkisel proteinlerden de faydalanmak çok önemlidir. Yüksek proteinli diyetler aslında kalsiyum kaybını artırmaktadır.
  6. K12, D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi takviyelerden bilinçli olarak yararlanmak için doktorunuza başvurun. Bu vitaminlerden istifade etmek size çok şey kazandıracaktır.
  7. Egzersiz yapmayı özellikle de direnç egzersizleri yapmayı, ihmal etmeyin. Yürüyüş sırasında hafif ve ölçülü ağırlık egzersizlerinden de faydalanılmalıdır.
  8. Kemikli tencere etleri, paça çorbası, sakatat gibi kolajen zengini besinler tüketilerek kalojen desteği sağlanmalıdır.
  9. Fazla kullanılan tuz, fazla protein gibi etkili olarak idrarla kalsiyum kaybını artırdığı için tuzun azaltılması gerekir.
  10. Sigaradan uzak durun. Kafein yönünden zengin kahve, çay, asitli içeceklerin tüketimini azaltın.

kaynak http://www.superkadin.net/guclu-kemikler-icin-oneriler-6227
605 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim