• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Güneş Yanığı için Pratik Çözümler

Güneşten koruyucu tedbirler almadan güneş altında vakit geçirmek, güneş yanıklarına neden oluyor.

Güneş Yanığı için Pratik Çözümler

Güneşten koruyucu tedbirler almadan güneş altında vakit geçirmek, güneş yanıklarına neden oluyor. Güneş yanığı ciltte kaşıntı, acı, üşüme hissi ve tüm vücutta halsizliğe sebep oluyor. Bazen de güneş yanıkları su toplayarak tedavisi güç bir hal alabiliyor ya da deri kanserine davetiye çıkarıyor. Güneş yanıklarının mutlaka doğru uygulamalarla tedavi edilmesi gerekir. Yara Analizi ve Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Babuçcu dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Güneş Cildinizde 1. ya da 2. Derece Yanığa Neden Olabilir

Deri vücudun en geniş organıdır. Vücudun dış yüzeyini kaplayarak kapatan derinin birçok farklı görevi bulunmaktadır. Aynı zamanda deri dış etkenlere karşı oldukça duyarlı bir organdır. Bu sebeplerden dolayı derimizi zararlı dış etmenlerden korunması gerekir. Derinin duyarlı olduğu zararlı dış etkenler arasında ısı hasarı yani yanıklar yer alır. Alev yanıkları ya da haşlanma yanıkları, yüksek oranda ısı içerdiğinden dolayı deride derin ve önemli yanıklar oluşturur. Güneş ışınları ise daha az oranda ısı enerjisi içerir. Bu nedenle sıklıkla birinci ya da ikinci derece olarak tanımlanan daha yüzeysel yanıklara neden olur. Ancak güneş ışınlarının içerdiği radyoaktif enerji daha ciddi sorunlar da oluşturabilir.

En Sık Neden Açık Tenlilerin Hemen Bronzlaşma isteği

Bronzlaşmak kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar. Ancak her cilt tipinde mutlaka zararlı etkilere neden olur. Özellikle açık tenli ve kızıl saç rengine sahip bireyler, güneş yanığına karşı en hassas tene sahiptirler. Çünkü bu özelliklere sahip bireylerde “melanin pigmenti” adı verilen koruyucu pigment, daha az bulunur. Bu nedenle bu kişiler güneşten korunmak için kendilerine 2 kat daha fazla özen göstermelidir.

1. Derece Yanıkta Kızarıklık Oluyor Ancak Cilt Su Toplamıyor

Güneş yanıkları oluştuğu zaman uzun dönemde problemler yaratır. Bu problemler iki önemli grup halinde incelenmektedir. Birinci derece yanıklarda deride kızarıklıklar oluşur ve su toplaması görülmez. Bu durumda yapılması gerekenler uygulamalar;

  • Güneş yanığı olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürmek
  • Bol su tüketmek
  • Sıvı içeriği yüksek besinleri tercih etmek
  • Soğuk kompresler yapmak
  • Sık sık ılık duş almak
  • Hafif kıyafetler giyerek derinin yükünü azaltmak.

Yoğurt ve Diş Macunu Yanık Olan Bölgede Enfeksiyona Neden Olabilir

Güneş yanığı oluşması durumunda yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlış bir uygulamadır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilme ihtimali olduğundan dolayı bu maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Yoğurt ve diş macunu sürmek yerine doktora başvurarak önereceği ilaçlar ve uygulamalardan faydalanılması gerekir.

Mutlaka Uzman Yardımı Alın

İkinci derece yanıklar su toplaması ile kendini gösterir. Birinci derece yanıklardan daha derin bir yanıklara işaret eder. Vücutta oluşan bu yaralar açık yara olarak kabul edilmelidir. Bir uzman tarafından değerlendirme yapılmalı ve ardından ihtiyaç durumunda kapalı pansuman yapılmalıdır. Su toplayan bölgenin genişliği arttıkça vücut için daha belirgin zararı olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı gibi ek hastalıkları bulunan kişilerde geniş yüzeyleri kaplayan ikinci derece yanık oluşması durumunda damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilir. Güneş yanığı oluşan kişilerde 5-7 gün içerisinde tam iyileşme görülür.

Yaz Tatiliniz Cilt Kanserine Zemin Hazırlamasın

Güneş yanıklarının en önemli zararlı etkilerinden birisi de, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olan deri kanserleri riskidir. Deri kanserlerinin bir kısmı derinin maruz kaldığı toplam güneş ışığı miktarıyla ilişkilidir. Güneş ışığına devamlı maruz kalan kişilerde kol, baş, boyun gibi uzuvlarında ortaya çıkabilir. Deri kanserlerinin bir diğer çeşidi de deriye aniden alınan yüksek güneş ışığı ile alakalıdır. Buna bağlı oluşan deri kanserlerinin İskandinav ülkeleri gibi kuzey enlemlerde yaşayan beyaz tenli insanların yaz tatilleri esnasında yoğun güneşlenme sebebiyle ortaya çıktığı görülür

Güneşlenmenin Getireceği Tehlikelerden Korunun

Güneş yanıkları deri ve vücut sağlığı için önemli oranda zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle güneş ışınlarından korunmak çok önemlidir. Yaz mevsiminde özellikle güneşin dik ışınlarla dünyaya geldiği saatler olan 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz kalmamak gerekir. Diğer vakitlerde de deri tipimize uygun faktörde güneş koruyucu krem kullanarak dışarı çıkılmalıdır. Gün içinde güneş koruyucu kremlerin belirli aralıklarla birkaç kez sürülmelidir. Bunun yanında kıyafet seçimine özen göstermek, gün içinde kalın kenarlıklı şapkalar takmak ve şemsiye altında durarak da güneşten korunmak için alınabilecek önlemlerdir.

kaynak http://www.superkadin.net/gunes-yanigi-icin-pratik-cozumler-6751

434 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim