• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI

Yaz Mevsiminde Kulak Enfeksiyonları Artıyor

Kulak Enfeksiyonlarına Karşı Önlem Alın!

Yaz Mevsiminde Kulak Enfeksiyonları Artıyor!

İçinde bulunduğumuz yaz aylarında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle serinlemek için havuz ve denizler tercih edilmeye başlanıyor. Girilen havuzlar hijyen açısından önemli olduğu için dikkat edilmesi gerekir. Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arzu Tatlıpınar orta kulak iltihabına karşı uyararak kulak enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kulağın karıştırılması, suyla özellikle de havuz suları ile sık temas dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu, rinit ve sinüzitler, alerji, geniz eti büyüklüğü ve östaki borusunun iyi çalışmaması gibi durumlar orta kulak enfeksiyonlarının oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Kulağında ağrı, akıntı, kaşıntı, işitme azlığı yakınması olan kişiler mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarına başvurmalıdır. Önce bu duruma neden olan etkenin ortaya konması ve bunun sonucunda uygun tedavinin başlanması gerekir. Akıntı olan kulaklarda kulak zarları kontrol edilerek akıntının sebebi belirlenmelidir. Oluşan akıntının sebebi orta kulak enfeksiyonu sebebiyle olan zar delinmesi olabilir.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında ve kulak zarının delindiği durumlarda kulaklar sudan korunmalıdır. Yaz aylarında sık görülen sorunlardan biri de yaygın dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyon sorunları çoğunluğu yaz mevsiminde ılık ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, kulağa yabancı cisimler sokulması ve kaşıma ile oluşan travmalar, kulaklıklar, yüzme veya sık banyo ve duş enfeksiyon oluşumunu artıran faktörlerdendir.

Kulak kirleri, dış kulak kanalında buşon olarak isimlendirilir ve dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilir.  Bazen ağrı, kaşıntı ve işitme azlığına neden olan  bu kulak kirleri, kulak enfeksiyonlarıyla karıştırılmaktadır. Kulak kirlerinin kulak çöpü, toka, bükülmüş kağıt mendil gibi cisimlerle temizlemeye çalışmak yanlıştır. Bu uygulamalar temizlemekten çok akıntının iç kısma, yani kulak zarına doğru itilmesine neden olur. Bu tür cisimlerle kulak temizlenemez. Dış kulak yolunun derisi ve kulak zarı çok ince ve hassas olduğundan dolayı kulak yoluna sokulan sert cisimlerle kulağı temizlemek kulağa zarar verebilir.

Enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda bir takım sorunlar yaşanabilir. Kulak enfeksiyonları zamanında tedavi edilmediği zaman; yüz siniri felci, mastoidit, menenjit, beyin ve beyincik abseleri vb. kulak içi ve beyindeki yapılarla ilgili komplikasyonlar oluşabilir. Orta kulak enfeksiyonlarında ilaç tedavisiyle sonuç alınamazsa kulak zarına tüp takılabilir. Kalıcı zar delinmesi oluşması durumunda ise ”timpanoplasti” adı verilen zarın ameliyatla onarılmalıdır.

http://www.superkadin.net/kulak-enfeksiyonlari-6762

437 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim