3 Adedi Kuşadası’ndan, 1 adedi Didim’den, olta iğnesi yutma, soğuk şok ve dalma güçlüğü çekmesi nedeniyle Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilen Carettacaretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının tedavilerinin bitmesi üzerine, Kuşadası kıyılarından tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakıldı.
Duyarlı vatandaşların ihbarlarıyla, EKODOSD ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü işbirliğiyle kurtarılarak, DEKAMER’e gönderilen 4 erkek kaplumbağa, merkezdeki uzmanların denetiminde tedavi süreçlerini tamamlayarak, dalma ve beslenme özelliklerini kazandıklarından Kuşadası kıyılarından denize bırakılmıştır.
Kaplumbağaların denizle buluşmasına Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdür Yardımcısı Osman MALKOÇ, Doğa Koruma ve Sulakalanlar Şube Müdürü Mehmet UZUNER, DKMP Aydın Şube Müdürü Özcan ÖSELMİŞ, DEKAMER uzmanları Doç.Dr. Yusuf KATILMIŞ, PAÜ Öğretim Üyesi Doğan SÖZBİLEN, Umut UYAN, EKODOSD üyeleri, Kuşadası basını ve vatandaşlar katıldı.
EKODOSD Denetim Kurulu üyeleri ve sualtı fotoğrafçıları Rüştü KİRMAN ve Ahmet AZBAZDAR, denizle buluşan kaplumbağaları bir süre izleyerek davranışlarını kayıt altına aldı.
Deniz kaplumbağalarında karaya yuva yapmak için sadece dişiler çıktığından, dişiler kadar tecrübeli olmayan erkeklerin kum üzerinde denize ulaşmaları biraz yavaş oldu. Ancak denizle buluşur buluşmaz, özgürlüklere hızlı bir şekilde kulaç attıkları görüldü.
Deniz ekosistemi için çok önemli olan bu nadir canlılar, sağlıklarına kavuşarak tekrar doğal yaşam alanına kavuştular. Üreme için çok önemli olan yetişkin erkek bireylerin sağlıklı bir şekilde sualtında yüzmeleri herkesi sevindirdi.
Bu tür durumlarda deniz kaplumbağalarının kurtarılması için, yapılan işbirliği çok önemlidir. DKMP’lar, Kuşadası Belediyesi, DEKAMER, EKODOSD ve duyarlı ve bilinçli vatandaşların ihbarlarıyla, birçok deniz kaplumbağasının kurtarılması sağlanmaktadır.
Kaplumbağaların denize bırakılması sırasında yapılan sualtı çekimlerinde ilginç görüntülere rastlanıldı. Deniz çayırları açısından zengin olan Kuşadası kıyılarında, Türkiye kıyılarında C.carettadan başka yuva yapan diğer tür olan Yeşil kaplumbağalardan bir tanesinin beslendiği görüntülendi.
Kıyılarında her iki türün dolaşması ve beslenmesi Kuşadası denizel ekosistemin ne kadar zengin olduğunu da göstermektedir. Bu zenginliğin kaybolmaması için denizlerimizin kirletilmemesi, belirli sürelerde hava almak için su yüzeyine çıkan bu canlılara gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekir.
kaynak link http://www.sekizeylul.com/haber/kusadasindan-4-carettacaretta-denize-birakildi-8035.html