• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI
Meryem Ana Evi paylaşılamıyor

Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’nın mezarı, Selçuk ve Tire Belediye başkanlarını karşı karşıya getirdi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, geçtiğimiz günlerde Meryem Ana’nın yaşadığı yerin ve mezarının halk arasında “Yukarı Meryem Ana Mahallesi” olarak bilinen bölgede bulunduğunu iddia etti.

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in Meryem Ana’nın Tire’de yaşadığı iddiasına yanıt veren Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Yaşadığı dönemde Tire’ye uğramış olabilir ama göğe yükselişi Hıristiyan’lar tarafından Selçuk’ta kutlanıyor. UNESCO’nun görüşü de bu yönde” dedi
“Meryem Ana” polemiği, İzmir’in Tire ve Selçuk ilçelerini ikiye böldü. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in, “Meryem Ana Tire’de yaşadı. Bu yönde güçlü emareler var” açıklamalarına Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’dan yanıt gecikmedi. Meryem Ana’nın 15 Ağustos’ta göğe yükselişinin Hıristiyan alemi tarafından Selçuk’ta kutlandığını hatırlatan Bakıcı, “UNESCO’nun görüşü de bu yöndedir. Meryem Ana yaşadığı dönemde belki Tire’ye uğramış olabilir. Konuyu tarihçilere bırakmak en doğru olanıdır” dedi.

“Kaynaklar ‘Selçuk’ diyor” 
Selçuk’un, Kudüs’ten sonra Hıristiyanların en önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Zeynel Bakıcı, İncil’de de Meryem Ana Kilisesi’nin Efes’te olduğu yönünde konsüllerin görüşleri olduğunu öne sürdü. İki gün önce de Şirince Dimitrios Kilisesi’nde Ortodoksların Meryem Ana’nın göğe yükseliş gününde ayin düzenlendiğini belirten Bakıcı, aynı saatlerde Katolikler’in de Meryem Ana evinde bir araya geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Tarihi kaynaklar, 11 Havari’den biri olan St. Jean’ın, Meryem Ana’yı, Hz. İsa’nın isteği üzerine Küdüs’ten kaçırıp, Selçuk’a getirdiğini belirtiyor. Meryem Ana, 101 yaşında öldüğünde, St. Jean tarafından yine Bülbül Dağı’nda bilinmeyen bir yere gömüldüğüne inanılır. Hıristiyanlığın yayılmasından sonra, Meryem Ana’nın bulunduğu yere Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen haç şeklinde bir kilise inşa edilmiş. Tire bu konuda nasiplenmek istiyorsa saygı duyarız.”

“Güçlü emareler var”
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Selçuk ile birlikte ilçelerini de dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise, Meryem Ana’nın mezarının Tire’de olduğunu öne sürmediğini ancak bunun da mezarının Tire’de olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Yukarı Meryemana Mahallesi olarak bilinen bölgede küçük bir kilise bulunduğunu belirten Çiçek, “Meryem Ana’nın Tire’de yaşadığı yönünde güçlü emareler var. İspatlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Efes’e geldiği rivayet edilen Meryem Ana’nın İpekyolu üzerindeki, ticari canlılığı olan bir yerleşim yerine uğramadan geçmesi düşünülemez. Eskiden üst katı mescit, altı Ayazma (küçük kilise) olarak kullanılan tarihi yapının dünyada örneği yok. İki din de aynı mekanı kullanmış. Çeşitli kiliselerle, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Vatikan ile yazışmalar yaptık. Araştırmacılar buraya gelsin. Gerçek ortaya çıksın. Tire de turizm hareketlerinden nasiplensin” dedi.

Farklı görüşler var 
Hıristiyan alemi ise bu konuda farklı görüşlere sahip. Hıristiyanlara ait internet sitelerindeki bloglarda öne çıkan bazı başlıca görüşler şöyle: 
“Meryem Ana ile ilgili elimizde ciddi belge yok. Dünyevi yaşamının son senelerini nerede yaşadı, kiminle kaldı, ne yaptı bilmiyoruz. Meryem, oğlunun kendisini emanet ettiği Havari Yuhanna ile beraber yaşamıştı. Yuhanna, Yakup ile birlikte Genezaret Gölü’nde balıkçılık yapıyordu. Kudüs’te de bir evi vardı. Meryem Ana’nın, haç üstünde, İsa’nın emanet ettiği Yuhanna’nın Kudüs’teki evinde kaldığı düşünülür.”
“Dünyevi aileyi birleşik ve uyumlu halde koruyan annedir. Havarileri bir araya getirip kenetleyen, öğrencilerini teselli eden, ilk Hıristiyan ailesini bir arada tutan da Meryem’dir. Yuhanna, Efes’teki ilk Hıristiyan cemaatini yönettiği için, Meryem de Efes’te Havari Yuhanna’nın evinde oturdu.”
“Meryem orada dua içinde hayatının sonunu beklemişti. Ama bu döneme ilişkin tarihsel ve belgelenmiş hiçbir kesin bilgiye sahip değiliz. Selçuk’ta bulunan Meryem Ana evinde, Meryem annemizin yaşamadığı, tarihsel bilgilere göre Küçük Asya olarak bilinen Anadolu’ya gelmediği belirtilmektedir.”

Not: Yılda 700 bin turistin geldiği Meryem Ana Evi’ne giriş için alınan ücretten belediyeye yılda 14 milyon liraya yakın gelir kalıyor.

kaynak selçuk haber

  
1000 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim