• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI
Özgür Aydoğan
EFES KİMLERE KALDI!
Geçen haftadan Efes Antik Şehrini ziyaret etmek üzere sözleştik. Öyle ya; dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken bir Efes Antik Şehri var, bizde bu kentin bulunduğu ilçede yaşıyorsak daha ilgili olmalıyız. Hazırlığımızı yaptık Selçuk ve çevresinden küçük bir gurup ile bir araya gelip Selçuk ilçe merkezinden Efes üst kapıya yürüdük. Gişelere yanaşır yanaşmaz pazar olmasına ve güzel havaya rağmen Efes de alışılanın altında ziyaretçi olduğu gördük. Acenteler ve bu işten ekmek yiyen rehberler için üzüldük, sonuçta hepsinin evine ekmek götürmesi gerek. Sen misin üzülen görün bakın sonra neler oldu. 
Girişte ücretleri ödedik, bazılarımızda Müze Kart aldık ve başladık açıklayıcı tabelanın önünde toplanmaya. Neredeyse hepimiz Selçuk ilçesinde yaşıyorduk ve hepimizin Efes hakkında paylaşacak biraz da olsa bilgisi vardı, çok sürmeden başladı sohbet. Aramızda Efes kazılarında çok uzun süre çalışmış, önemli projelere imza atmış olan restoratör ve heykeltıraş Sinan İlhan da vardı. Haliyle deneyimlerini oda bizimle paylaşmaya başladı. Ayrıca bir lisanslı turist rehberi de bizimle birlikteydi. Biz mutlu mesut toplanmış "ne güzel ülkemiz var bakın parayla da olsa, gişeden devletimiz değil başkaları da zengin olsa en azından girip bu güzel şehri gezebiliyoruz" diye düşünüyorduk. Ne bilelim iki üç metre yanımızda bize hiçbir uyarı yapmadan, kimiz, neyiz, ne yapıyoruz, diye sormadan gizlice video çeken Mehmet Elma ve Kadri Özdemir isimli iki kahraman görevli arkadaş varmış. Bu iki kafadar Aydın Turist Rehberleri Odası personeliymiş ve amaçları bizim hakkımızda tutanak tutmakmış. Ah be arkadaş sizin gibi ileri görüşlü kahraman görevliler olmasa ne olur bu memleketin hali.
Biz 'Efes'te kimse yok yazık' demiştik ya, meğerse kimse olmadığı için bu iki kafadar da can sıkıntısından bize sarmayı düşünmüşler. Gişede çalışan görevlilerden tutun görevli Jandarma personeline kadar hepsi ticari bir tur olmadığını ve ilçede yaşayan bir avuç insan olarak gezmeye geldiğimizi anladılar, ama gelin görün ki bu iki insan anlamak istemedi bir türlü. Kendi meslektaşları olan rehber arkadaşımız bunun bir tur olmadığını bir hizmet alınmadığını söylediyse de kar etmedi. Kenara çekip kendilerini uyarıyorlar; "bu insanları tanıyoruz bunlar bu ilçedenler ve hepsinin işi gücü var bunlar kaçak rehber falan değil" denilse de bizim kahraman denetimciler dediğimiz dedik diyorlar. Eeee maksat bağcı dövmek ya denetmen kasım kasım kasılıyor, burada benim dediğim olur havasında arkadaş. Tamam arkadaş siz görevinizi yapın biz rehbere de acenteye de saygılıyız, bir kusurumuz tespit edilirse hakkınızı arayın dediysek de onlar aynı sert ve rahatsız edici tavrı sürdürdüler. Birkaç adımda bir önümüzü kesip antik şehri gezmeye gelenleri sözlü taciz etmeye devam ettiler. Arkadaş biz sizi değil antik Efesi görmeye geldik dediysek de onlar tutanaktan bir şey çıkmayacağını, bizim bir suç işlemediğimizi bildikleri halde peşimizi bir türlü bırakmadılar. Hepimiz Efes hakkında konuştuğumuz, birbirimize bilgi verdiğimiz halde içimizden birinin videosunu Jandarmaya göstererek kolluk güçlerini ve Savcıyı gereksiz meşgul etmeye devam ettiler. Sonunda da inatla tutanak tutturdular. Tutturdular da bir şey mi olacak hayır olmayacak. Onların derdi bizim keyfimizi kaçırmaktı onuda başardılar.
Yahu arkadaş Efes dahil bütün ören yerleri bu ülkenin zenginliğidir ve bizlere atalarımızdan mirastır. Siz bu zenginliklerin sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız çok büyük yanlışın içindesiniz demektir. Kaçak turları engellemek ile yaya olarak gelip arkadaşları ile ören yerini ziyaret eden sade vatandaşların önünü kesmek aynı şey değildir. Canım sıkıldı ben emekli olsam da eski astsubayım dediğimin yapılmasına alışığım diyorsan onunda bedelini ödersin. TSK'da görev yapmış bir personele, ülkesinin vatandaşlarına centilmence yaklaşıp kanunların işaret ettiği şekilde görev yapmak yakışır. Bir meslek odasının personeline yetkilerini kişisel tatmin için kullanmamak yakışır. Şimdi tutanak tuttun da ne oldu? Kim sana haklısın dedi? Kimse demedi, demeyecek de. Çünkü bir gurup yurttaşı durdurup günlerini rezil ederken 18 aylık bir bebeğin avaz avaz ağlamasını bile umursamadan haksız olduğun bir konuda inatla herkesi mağdur ettin. 
Aydın Turist Rehberleri Odası, Müze Müdürlüğü, Jandarma, Turist Rehberleri Birliği veya Kültür Bakanlığı sana bu tavrın için iltifat mı edecek sanıyordun? Bu yaptıklarına kayıtsız kalırsalar onlara yazıklar olsun diyeceğim. Eğer bir kişi tutanak tuttuğu adamın Efes Antik Kentine senelerce hizmet vermiş, hatta kendisinin çalıştığı odaya bağlı rehberlere defalarca sunum yapıp rehberlik etmiş bir insan olduğunu bile bile, o kişinin işini mesleğini ve kaçak rehber olmadığını öğrendiği halde hala tutanak tutulması konusunda ısrar ediyorsa, o insanın ülkesine ve insanına olan saygısında bir sorun var demektir. 
Olmadı, yakışmadı bu.
Yanlış yaptın çünkü biz koyun değil yurttaşız!
Yanlış yaptın çünkü, yetkini görevini yapmak için değil bizi mağdur etmek için kullandın! 
Yanlış yaptın çünkü bağlı olduğun oda ve diğer kuruluşları zor durumda bıraktın!
Yanlış yaptın çünkü kolayca çözülebilecek bir konuyu uzatarak annen yaşında insanları ve 18 aylık bebekleri Efeste saatlerce sefil ettin! 
Yanlış yaptın çünkü hayatında adliye veya savcı ile karşılaşmamış, senin görevli olduğun odanın üyesi olan rehberlere de defalarca rehberlik etmiş saygın bir sanatçıyı toplum içinde utandırıp suçlu yerine koydun! 
Mehmet Elma ve Kadri Özdemir işte şimdi biz size tutanak tutuyoruz. Üstelik bu tutanağı tutarken vicdanımız rahat. Sadece kendimiz için değil bizden sonra Efesi ziyaret edecek kendi halindeki yurttaşlara da aynı şeyi yapmayın diye tutuyoruz bu tutanağı. Şimdi yaptığınız yanlışın üzerine doğru bir şey yapmak istiyorsanız mağdur ettiğiniz insanlardan özür dilemeli ve bir daha Efes'e gelmemelisiniz. Bunu siz yapamazsanız Turist Rehberleri Birliği yada Aydın Turist Rehberleri Odası yöneticileri durumun gereğini mutlaka yapmalıdırlar. Aksi takdirde senin yaptıklarının altına imza atmış olacaklardır. Hepimiz ne olduğunu biliyoruz ve "görevini yapmış" samimiyetsizliği ile karşılaşmayacağımızı umuyoruz. Denetlenecek adamlar denetmen olur mu? Hey Allahım Efes kimlere kalmış! 
Yazdık çizdik de konu kapandı sanılmasın sonuç alana kadar tepkimiz devam edecek. 
  
796 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim