• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI
CHP İLÇE BAŞKANI HASAN UYSAL
Anayasalar toplumsal uzlaşma metinleridir. Bir ülkede anayasa hazırlanırken toplumun bütün kesimlerinin görüşü alınmalıdır. İki parti bir araya geliyor, anayasa metini hazırlıyor. Sendikaların, meslek örgütlerinin, diğer sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmıyor. Anayasalar hazırlanırken % 1 oy almış partilerin dahi görüşleri alınmalıdır. Toplumun bütün kesimlerini kucaklamayan anayasalar kabulü olmayan anayasalardır. Bu yapılmak istenen değişikliğin birinci yanlışı hazırlanma şeklidir. Bu anayasa teknik olarak kapsayıcı değildir.
         İkincisi bu değişikliğin ülkenin önemli sorunlarına çözüm getiremediğidir. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri ekonomideki kötü gidiştir. İşsizlik almış başını gitmiş. Her dört gençten üçü işsiz. Terör en büyük sorun. Dış politika çökmüş, dost ülke kalmamış. Herkesle kavgalı bir yapı. Hazırlanan anayasa değişikliği bunların hangisine çözüm olacak? Bunların çözümü ile ilgili kaç madde var? Terör mü bitecek, işsizlere iş mi bulunacak, ekonomi düzelecek mi, dış politikada düzelme mi olacak? Anayasalar, ülkenin sorunlarına çözüm olmalıdır. Fakat yapılmak istenen değişiklik bunların hiç birine çözüm olamamaktadır.
         16 Nisan’da halk oylamasına gidecek bu değişikliğin tehlikesi demokratik olmamasıdır. Aslında bu bir anayasa değişikliği değildir. Değiştirilmek istenen demokratik parlamenter rejimdir. 140 Yıllık meclis geleneğimiz vardır. Parlamenter sistem güçlendirilmek yerine tek adam rejimine dönüştürülmek istenmektedir. Getirilmek istenen rejimle yasama, yürütme, yargı tek kişide toplanacaktır. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında olacaktır. TBMM’nin işlevi azaltılacak, işlevsiz hale getirilecek meclisteki milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkartılacak. 50 milletvekilinin devlete 5 yıllık maliyeti 187 milyon liradır. Kanun hükmünde kararnamelerle ülke yönetilecektir.
          Yüksek yargının büyük çoğunluğunu cumhurbaşkanı atayacak, tek başına ülkenin bütçesini yapma yetkisine sahip olacak. Meclisi feshetme yetkisine sahip olacak. Örneğin cumhurbaşkanı % 51 ile seçildi. Halkın % 100’ü ile seçilmiş meclisi feshedebilecek. Bu değişikliğin bir sakıncalı yönü de cumhurbaşkanlığı seçimi ile meclis seçiminin aynı gün yapılmasıdır.
            Meclis yürütmeyi denetleyemeyecek. Meclisin gensoru verme hakkı ortadan kalkacak. Milletvekilleri yürütmenin başı olan cumhurbaşkanına soru soramayacak. Egemenlik tamamen bir kişinin eline geçecek.
            Cumhurbaşkanı tarafsız ve partisiz olması gerekmektedir. Fakat bu düzenlemeyle cumhurbaşkanı parti genel başkanı olabilecek. Partisinin il başkanlarını atayacak, aynı zamanda valileri atayacak. İllerde valiler mi yoksa parti il başkanları mı etkili olacak? Burada çift başlılık olmayacak mı?
          Demokratik olmayan, tek adam rejimini öngören bu değişiklik geri kalmış Afrika ülkelerinde görülmektedir. Ekonomisi düzgün, demokrasisi iyi işleyen ülkeler parlamenter sistemle yönetilmektedir. Partimizin çözüm önerisi, demokratik parlamenter rejimin güçlendirilmesidir.
       
               Referandum çalışmalarına başladık. Mahalleleri dolaşıyoruz. İsabey mahallesinden çalışmalara başladık. Seçmenlerle birebir görüşüyoruz. Anayasa maddelerini anlatıyoruz.” Evet” çıkarsa ne olacak, “hayır” çıkarsa ne olacak sorularına yanıt veriyoruz. 18 Maddeyi okuyup anlayan seçmenin evet demesi zor. Özellikle demokratik yaşamımızı olumsuz etkileyecek anayasa maddeleri üzerinde duruyoruz. Alan çalışmalarımızda her kapıyı çalarak bu maddeleri anlatıyoruz.
             
               Sonucun  “evet “çıkmaması için var gücümüzle çalışıyoruz. Ben “HAYIR” çıkacağına inanıyorum. “Evet” çıkacağını düşündüğümüzde ülkede iyi şeyler olmayacak. En masum demokratik taleplerin yerine getirilmesi bile zorlaşacak. Kutuplaşma daha da artacak. Ülke parti devleti olma yoluna gidecek. Her şey bir adamın iki dudağı arasında olacak. Demokrasiden uzaklaşılacak, ekonomik sıkıntılar artacak. Terör bitmeyecek, aksine terör olaylarında artış olacak. Ülke bulunduğu yerden daha geriye gidecek.       
           
              18 Maddeyi okuyup anlayan her yurttaş bu referandumda “HAYIR” diyecektir. Bu nedenle bu maddeleri halkımıza anlatarak bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir oran vermek istemiyorum ama büyük oranda “HAYIR” çıkacaktır.
KAYNAK http://efesdostgazete.com
  
649 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim