Referandum için herkes konuştu. Hatta Anayasayı, Medeni Kanundan ayırt edemeyecek insanlar dahi bu değişiklikle ilgili görüşlerini aktardı. Hepsini saygı ve hoşgörü ile dinledik. Ancak Anayasa Hukuku da Hukukun diğer dalları gibi bir bilim dalıdır.
Bilimsel olarak değerlendirilmesi gerekir. Tartışmaları izliyorum da bizdeki tartışmalar bilimin verilerine nesnel gerçeklere dayanmaktan ziyade siyasal hisler üzerine kurulmuş gidiyor. Gerçi hoş biz siyaset bilimini de hislerimiz üzerinden kotarmaya çalışan bir toplumuz oda bizim güzelliğimiz.
Başbakanlık nereden gelmiştir ? Kaynağı nedir bu sistem bize nereden alınmıştır (iktibas esilmiştir) hiç değerlendirmeden bir tartışma içine giriyoruz. Bu yazımda hukuki ve tarihsel bir takım gerçekler üzerinde duracağım.
İngiltere Kralı ölünce Richard(aslan yürekli Richard) ı Fransa'dan İngiltere'ye kral olsun diye getirdiler. (Hani şu Haçlı seferlerinde epey Müslümanın kanına giren adam. Yurtsuz Jhon' un ağabeyidir aynı zamanda ) Neyse aslan yürekli Richard tek kelime İngilizce bilmiyordu hatta kendisine Fransızca telafuzu ile Rişhar denmesini istiyordu. Hal böyle iken danışma meclisine İngilizce bilen bir Monarc' ın öncülük etmesini emretti ve dedi ki "ben suç işlersem Monarcı asın" yani bugünkü anayasadaki sorumsuz ve yargılanamaz Cumhurbaşkanlığı sisteminin temellerini attı. Örneğin şuanki Anayasada Cumhurbaşkanı yaptığı bazı işlemlerin altına Başbakan imza atar biz buna "karşı imza metodu " diyoruz yani; işlemi Cumhurbaşkanı yapıyor ancak yargılayabilecek olan Başbakan. İşte yüzyıllar öncesinden taaa İngiltere'den bize monte edilen bir sistem.
Tabi 82 Anayasasın da ne var Cumhur başkanı sadece vatana ihanetten yargılanabilir diyor. Peki Türk Ceza Kanunun V harfini açın bakın Vatana ihanet diye bir suç var mı yok mu? Ben cevaplayayım YOK. Türk Ceza Kanunun 2 maddesi birde şunu diyor Kanununda yazmayan suçtan ceza verilmez. Yani şuanki sistemde hiçbir şekilde yargılanamayan bir Cumhurbaşkanı var.
Peki değişiklik Cumhurbaşkanın yargısal sorumluluğu olduğunu getiriyor o takdirde bazılarının anlattığı gibi anti demokratik falan değil aksine Hukukun üstünlüğünü herkes için eşit kılacak bir anayasa çalışmasıdır.
Lütfen takım tutar gibi bilimsel meselelere yaklaşmayalım. Yapılması istenilen değişiklik Atatürk' ün Cumhuriyetin Anayasasına dönüş hazırlığıdır zira hem Atatürk hemde İsmet Paşa Partili Cumhurbaşkanlarıydılar. İşte Türk'ün Anayasa sistemi Partili Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Askerlerin iki kez ardı ardına yaptığı darbelerle getirilen Anayasa düzenlemeleri Cumhuriyetimizin kurucularının Anayasası değildir. Yazı biraz uzun oldu lakin okumanızı ve sandığa giderken iyi düşünmenizi dilerim. Ayrıca bu süreçte çok kalpler kırıldı, bu gerginlikten bir an için sıyrılınması ve toplumsal kucaklaşmanın sağlanması için vatandaşlarınızın birbirini ötekileştirmemelerini diler saygılarımı sunarım.