• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI
Hipertansiyon Hastalığına Dikkat

Hipertansiyon Hastalığına Dikkat 

Hipertansiyon ciddi ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Yaşam şeklinde yapılacak önemli değişiklikler ile hipertansiyon hastalığı önlenebilir. Uzmanlar şişmanlıktan kaçınmak, tuz tüketimini azaltmak, alkol ve sigaradan uzak durarak bol bol egzersiz yapılmasını öneriyor

Hipertansiyon, kan dolaşımı için damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olan kronik bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında baştadır. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon inme (felç), kalp, göz ve böbrek hastalıklarına neden olmaktadır.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, hipertansiyonun ciddi ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söyledi.

hipertansiyon

Hipertansiyon her iki cinste orta yaşlarda büyük bir çoğunlukla herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadan ortaya çıkar. Kan basıncındaki yükselme sebebiyle ortaya çıkar ve  bu yükselme çoğu insan tarafından fark edilmez. Genellikle hipertansiyon hastaları baş ağrısı, göğüs ağrısı, göz kararması gibi şikayetlerle doktora giderler ama çoğu kan basıncının yüksek olduğunu fark etmez. Kan basıncı yüksekliği bir çok olayın tetikler. Koroner arter hastalığı dediğimiz kalp damarlarında plak oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda ölümcül olabilen kalp krizinin oluşmasına neden olur. Felç, beyin kanaması, böbrek yetmezliği ve körlüğe sebep olabilen görme bozuklukları da hipertansiyon sebebi ile ortaya çıkan hastalıklardır.

Obezite ve Tuz Tüketimi Hipertansiyona Yol Açıyor

Hipertansiyona yol açan birçok faktör vardır. Özellikle obezite en önemli nedenlerinden biridir. Yapılan araştırmalara yüksek tansiyonla aşırı kilo arasında çok yakından bir ilişki vardır. Ayrıca hipertansiyonun aşırı tuz alımı ile de ilgisi vardır. Normal şartlarda bir insanın ihtiyacı olan tuz miktarı günde 2,8- 3 gram arasıdır. Türk sofralarında ise tuz alımı 18 grama kadar çıkmaktadır. Tuz ve obezite dışında sigara içme ve alkol kullanımı da yüksek tansiyonu tetiklemektedir.

Yaşam Şeklinizi Değiştirin

Hipertansiyonu önlemede yaşam değişikliğinin önemlidir. Tuz tüketiminin azaltılmalı ve düzenli egzersiz yapılması gerekir. Alınan tuz miktarı ciddi oranda azaltmak gerekir. Hipertansiyon hastaları tuzdan uzak durmalıdırlar. yemeklerine ekstra tuz atmamalı ve günlük tükettikleri tuz miktarını azaltmalıdır. Bunun yanından mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Egzersizler de kas geliştirmek için değil, daha çok yürüyüş, koşma, tenis, aerobik ve yüzme gibi egzersizler yapılmalıdır. Günlük egzersizlerin haftada en 3-4 defa olarak 20 ile 30 dakika arasında yapılması öneriliyor.Bunlar dışında alkol alımının  kısıtlanması ve sigaranın bırakılması gerekir. Ayrıca şişmanlıktan kaçınmak, kilo almamaya özen gösterilmelidir. Günümüzde insanların en büyük problemi daha az hareket edip daha fazla kalorili ile beslenmeleridir. Bu durum da tansiyon yükselmesine neden olduğundan dolayı hipertansiyon hastaları şişmanlıktan kaçınmalı, sigarayı bırakmalı ve alkolü azaltmalı, tuz azaltılmalı ve bol bol hareket etmelidirler.

İlaç Tedavisi Asla Yarım Bırakılmamalı

Hipertansiyon sebebiyle doktor ilaca başlamışsa o ilacın hiçbir şekilde kesilmemesi gerekir.Tansiyonun bir şekilde düşürülmesi gerekir. Tansiyon yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımıyla düşer. Tansiyon ilacını hiç kesmeden doktor kontrolünde ömür boyu kullanmak gerekir.

Yüksek Tansiyonda Aşırı Hareketten Kaçınılmalı

Yüksek tansiyonun mutlaka düşürülmesi gerekir. Çünkü tansiyonun sürekli normal seyretmesinin sağlanmalıdır. Tansiyon kontrolü ömür boyu yapılmalıdır.  Hipertansiyon hastaları sık sık tansiyonları takip edilmelidir. Kan basıncı beş dakika istirahat ettikten sonra ve otururken ölçülmelidir. Tansiyon yüksek ise mutlaka doktora başvurmak gerekir. Özellikle çok sıcak ve çok soğuk havalarda aşırı hareketten kaçınmak gerekir.

Hayatında bir kez dahi yüksek tansiyon problemi yaşayanlar mutlaka bir uzmana görünmelidir. Tansiyon sorunu yaşayanlar tedavi olmazlarsa ileride çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Yüksek tansiyon belirlenerek ilaç tedavisine başlanmışsa tedavi ömür boyu sürmelidir. Tansiyon ilacı doktor önerisi olmadan bırakıldığı zaman büyük sıkıntılar ortaya çıkmaktadır.
kaynak:superkadin.net

  
557 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim