Tutulan oruç sona ermesiyle bayramla birlikte yeme düzenindeki değişim pek çok kişinin beslenme ve sağlık durumunu etkileyebiliyor. Bayram coşkusu ve bayram ziyaretleri sırasında besin ve içecek tüketimi artış gösteriyor. Kan şekeri ve kan basıncı düzeyleri ile mide ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle şeker hastalarının, insülin direnci olan kişilerin ve obezite gibi sağlık problemi yaşayan kişilerin bayram süresince de beslenmelerine özen göstermesi gerekir.
Bayramda beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar;
Kahvaltıya Dikkat!
Bayram sabahlarında kahvaltı sofraları oldukça zengin olur. Kahvaltı sofrasında yer alan bu kadar bol çeşide hayır demek zordur. Ancak, bu esnada tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir. Az tuzlu peynir ve zeytin, domates, salatalık, biber gibi taze sebzeler ile haşlanmış yumurta, taze veya kuru meyveler, ceviz ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir kahvaltı yapılabilir. Tercih ediliyorsa, kahvaltılık tahıl veya yulafa, badem, ceviz ve meyveler eklenerek sütle veya yoğurtla hazırlanarak yapılan bir kahvaltı da yapılabilir.
Bayram Ziyaretlerinde Tatlı Tüketimi Önemli
Bayram ziyaretlerinin özellikle de bayramların vazgeçilmezi tatlı ikramıdır. Geleneksel bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olarak misafirlere şerbetli tatlılar, çikolata, lokum gibi şekerli besinler ikram edilir. Bayram boyunca şerbetli tatlı ve şekerleme tüketimi olmazsa olmazlardandır. Ancak bunların tüketim miktarını kontrol etmek gerekir. İkram edilen tatlıyı yanınızdaki kişi ile paylaşabilir veya yarısını tüketebilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz yerlerden birisinde şerbetli tatlı yemeyi tercih ederken diğerinde çikolata veya lokum yemeyi tercih edebilirsiniz. Bayram ziyaretlerinde tatlının yanı sıra kahve ve çay tüketiminde de artış olur. Çay ve kahve tüketimi vücudun sıvı alımına destek olur fakat suyun yerini tutmaz. Çünkü, fazla miktarda içilen çay ve kahve vücut suyu atımını artırmaktadır. Bu nedenle vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için günde en azından 1,5-2 litre su içilmesi gerekir. Suyun haricinde tüketilen çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları ve maden suları da suyun yerini tutmasa da vücudun toplam sıvı alımına destek olur. Oruç sonrası metabolizmanın ve sindirim sisteminin yeni beslenme düzenine adapte olması açısından günlük su ve sıvı tüketimi son derece önemlidir.
Bayramda Artan Besin Tüketimine Karşı Hareket Etmeyi Atlamayın
Bayramda besin tüketiminin artış göstermesi ve enerji alımı nedeniyle, hareketi de artırmak gerekir. Bayram ziyaretlerinde gideceğiniz yer yakın mesafelerde ise araç kullanmak yerine yürüyüş yapmak faydalı olur. Bunun yanında, asansör yerine merdiven kullanmak da hareket etmenize katkı sağlayacaktır. Gün içinde hafif egzersizlerle metabolizmayı canlandırmak ve enerji harcaması arttırmalıdır.
kaynak http://www.superkadin.net