• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  •  https://www.facebook.com/gokcealankoyu.burgaz
 
Üyelik Girişi
KÖŞE YAZILARI
Bu Faydalı Besinler Hastalıklardan Koruyor, Yaşlanmayı Geciktiriyor

Vücudumuzun genel sağlığını korumak aynı zamanda günlük vitamin, mineral, lif ihtiyacının karşılamak için, meyve sebze tüketimi önemlidir. Kişiyi kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilodan koruyan en önemli yiyeceklerin başında; özellikle antosiyanin bakımından zengin mavi, kırmızı veya mor renkli meyve sebzeler geliyor. Diyetisyen Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan faydalı besinler hakkında bilgi verdi.


Hastalıklardan Koruyor, Yaşlanmayı Geciktiriyor

Kiraz, patlıcan, mango, yaban mersini, ahududu, erik, kuş üzümü, kuşkonmaz, zeytin, portakal, incir, turp, kırmızı lahana, nar, siyah fasulye, siyah pirinç, böbrek fasulyesi ve pancar antosiyanin oranı zengin olan meyve ve sebzelerin başında yer almaktadır. Antioksidan açısından yüksek içeriğe sahip faydalı besinler tüketilmesi kişiyi hastalıklara karşı korur. Bunun yanında yaşlanmayı önler, iyi ve zinde görünümün devamlığını sağlar.

Bu Besinler Vücuda Sağlık Katıyor

  • Berryler: Antioksidanların en önemli kaynağı olan, yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, elderberries, kızılcık, bilberries ve diğer mavi, mor veya kırmızı renkli meyveler zengin antosiyanin kaynaklarıdır.
  • Kirazgiller: Tatlı olanlara göre ekşi tatta olan kirazgiller, daha yüksek antosiyanin içerir. Çilek, kiraz gibi meyvelerin rengi ne kadar koyu olursa konsantrasyonları da o kadar yüksek olur.
  • Mor Üzüm: Mor üzümler önemli bir antosiyanin kaynağı oldukları gibi ürik asit kristallerinin çözülmesine yardımcı olurlar. Bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltabilir.
  • Mor Kuşkonmaz: Mor kuşkonmaz, lezzetli bir besin olduğu kadar aynı zamanda besin içeriği de oldukça yüksek bir besindir. Ayrıca antosiyanin bakımından daha zengindir. Mor renkteki kuşkonmaz; yeşil kuşkonmaza göre daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir.
  • Mor Lahana: Araştırmalar sonucunda mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya çıkmıştır. Ancak insan vücudu bu antosiyaninlerin sadece %80’nden faydalanmaktadır.
  • Bu Meyve Sebzelerin 6 Önemli Yararı

    1)Kalp Hastalıklarına Karşı Korur: Yapılan araştırmalar; antosiyanin açısından zengin faydalı besinlerin kan basıncını düşürdüğünü, damar sertliğini önlediğini ve kalp hastalıklarını azalttığını gösteriyor. 18 yaş ve üzeri kadınların,  antosiyanin açısından zengin 3 gıdayı haftada 3 veya daha fazla tüketmeleri, orta yaşlara geldikleri zaman kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca haftada 3 kez çilek ya da yaban mersini tüketen kadınlarda kalp damar hastalıkları riskinde azalma görülmektedir.

    2) Kolesterolü Düşürür: Kolesterolün yüksek olması, kalp rahatsızlığı oluşma ya da kalp krizi geçirme riskini artırır. Bu gıdaların diyet programına eklenmesinin HDL kolesterolü yani iyi kolesterolü % 13.7 oranında artırdığı, LDL kolestrolü yani kötü kolesterolü % 13.6 düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

    3) Obezite ile Etkin Mücadele Sağlar: Sağlıklı meyve ve sebzelerle yapılan bir diyetin obeziteyi önlemede büyük etkisi vardır. Antosiyanin oranı yüksek besinlerden oluşan bir diyetle beslenen kişiler kilosunu daha rahat kontrol altına alabilmektedir.

    4) Kanserden Korur: Yapılan araştırmalar bu besinlerin birkaç farklı kanser türünü önlemede etkili olabileceğini göstermiştir. Çilek, yaban mersini, kiraz gibi besinler özofagustaki tümör büyümesini engellemektedir. Ayrıca çilek gibi gıdaların tüketilmesi meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri ve oral kanser gelişiminin önüne geçmektedir. Ayrıca antosiyanin içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, bazı kanser hücrelerinin yayılmasını engellemektedir.

    5) Görme Kalitesini  Yükseltir: Antosiyanin bakımından zengin faydaları renklerinde saklı olan besinler, göz sağlığı açısında da oldukça faydalıdır. Bilberry antosiyaninler ile beslenen kişiler birkaç saat sonra görme alanında önemli ilerlemeler kaydetmektedirler.

  • 6)Yüksek Bilişsel Performans Sağlar: Hızlı yaşlanmaya engel olmak ve hafızanın bozulmasını önlemek için bu besinleri tüketmek gerekir. Antosiyaninlerin güçlü bir antioksidan etkisi vardır. Bunlar, yaş ilerledikçe ortaya çıkan beyin fonksiyonundaki ve hafızadaki bozulmanın yavaşlatılması için birer kaynak oluşturur. Öğrenme çağında olan çocukların bu besinlerle beslenmesi, öğrenme sürecini güçlendirmekte ve çocuktaki genel bilişsel işlevi artırmaktadır.  Çilek ve yaban mersini gibi besinlerle beslenen 70 yaş üzerindeki kadınların beyin fonksiyonlarındaki gerilemeyi 2,5 yıl azalmaktadır.
    kaynakhttp://www.superkadin.net
  
574 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Takvim